roina, douppi, steroidit ym.

Ovatko anaboliset steroidit addiktoivia?

Roina, steroidit, mehu, douppi. Anabolisilla steroideilla on monia nimiä. Itse olen niitä vastaan. En kuitenkaan tuomitse ketään, kuka niitä käyttää. Miten muka voisin tuomita, kun alkoholi, joka on myös laillinen aine, aiheuttaa paljon enemmän ongelmia. Kuosissa suomalaiset tappavat, kolaroivat, tappelevat ja laulavat alaluokkaista karaokea. Miksi siis tuomitsisin ihmisen, jolle steroidit ovat mieleen? Hän tekee usein vain hallaa itselleen, eikä muille.

Roinan negatiiviset vaikutukset yhteiskuntaan ovat todella marginaalisia alkoholiin verrattuna. Suosittelen kuitenkin välttämään niiden käyttöä terveydellisistä syistä. En kuitenkaan tuomitse ketään, joka ei tätä neuvoa noudata. Ellei hän sitten ole kilpaurheilija. Tykkään katsoa urheilua, eikä urheiluun mielestäni kuulu huijaaminen. Monet luulevat roinan käytön olevan laitonta, mutta näin ei ole Suomessa. Ellet sitten ole kilpaurheilija.

Kuulutko riskiryhmään?anaboliset steroidit ja käsipainoja

Suurin prosentuaalinen ihmisryhmä, joiden laukuissa pyörivät anaboliset steroidit, ovat urheilijat. Tyypillinen roinan käyttäjä on kuitenkin samanlainen ihminen, kuin minä tai sinä. Hän haluaa vain käydä salilla ja näyttää hyvältä. Häntä ei kiinnosta poseerata lavalla öljyttynä, tekorusketuksessa ja Speedot päällä.

Vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että 500:n steroidien käyttäjän otannasta 78,4% henkilöistä ei ollut urheilijoita, eivätkä kehonrakentajia. 99% heistä ilmoitti kokeneensa roinasta aiheutuvia sivuvaikutuksia.

Tyypillinen steroidien ostaja on siis ihan perus salijätkä, joka haluaa enemmän lihasta, ja joka on valmis vaarantamaan terveytensä sen takia. Tästä johtuen myös sinä saatat muutaman vuoden kuluttua käyttää steroideja. Ja nyt itse asiaan, haluan tietää vastauksen kysymykseen, jota harvoin kysytään.

Voiko roinaan syntyä riippuvuus?

En aio valehdella, enkä sanoa sinulle, että et tarvitse steroideja, jos haluat olla todella iso. Tottakai kovalla työllä voi päästä pitkälle. Monet eivät kuitenkaan pääse. Kreatiinikin auttaa sinua tulemaan isommaksi, mutta kuuhun ei sillä vielä mennä. Jos haluat kasvaa todella isoksi, se on usein mahdotonta ilman steroideja – tai ainakin vaatii järjettömästi työtä. Jos siis päätät, että roina ei ole sinua varten, niin sinun täytyy vain hyväksyä se asia, ettet ole valtava.

Tosi asia on se, että anaboliset steroidit kasvattavat lihaksia ja voimatasoja todella nopeasti. Ehkäpä muutaman vuoden päästä päätät kokeilla roinaa. Voisin kuvitella, että ihmiset jotka alkavat sitä käyttämään ajattelevat, että ”kokeilen vain vähän, ja vain hetken aikaa. Sit mä lopetan.”

Anaboliset steroidit saavat sinut tuntemaan itsesi voimakkaaksi ja aggressiiviseksi – olet pysäyttämätön. Kun lopetat niiden käytön, nämä vaikutukset katoavat. Tätä pahentaa se fakta, että luonnollinen testosteronin tuotantosi on vähentynyt. Kiveksesi eivät tuota hetkeen lopettamisen jälkeen tarpeeksi testosteronia. Käytön loputtua, alkavat voima ja lihakset kadota. Toki roinan käytön jälkeen on hieman helpompi saada tuloksia, kun lihaskalvot on jo venytetty suuriksi.

Tässä kohtaa voi riippuvuus iskeä mukaan peliin. Huomaa kuitenkin, että kyse on ennemminkin henkisestä riippuvuudesta, kuin fyysisestä.

Psykologinen riippuvuus on suurempi riski

Varmasti monet jätkät pitävät lihasten kasvusta ja voiman tunteesta, jotka roina heille antaa. He eivät kuitenkaan välttämättä pidä siitä, kun lihakset ja voima alkavat kadota. Se, mikä alkoi viattomana kokeiluna, voi muuttua krooniseksi käytöksi.

Vuonna 2004 hollantilaiset tutkijat julkaisivat tutkimuksen liittyen anabolisista steroideista johtuvaan riippuvuuteen. He huomasivat, että yli puolilla roinan käyttäjistä oli riippuvuudesta kertovia oireita. Myöhemmin teetetty tutkimus kuitenkin kertoi, että totuuden mukaisempi luku olisi n. 25%. Tutkijat kertoivat, että riskitekijä pitkäaikaiselle käytölle on se, kun käyttäjä ei tunne olevansa tarpeeksi iso tai vahva. Jotkut kutsuvat tätä ilmiötä bigorexiaksi. Tutkijat raportoivat myös, että vieroitusoireet olivat kuitenkin harvinaisia.

Vuonna 2006 yhdysvaltalainen National Institute on Drug Abuse julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin, että anaboliset steroidit voivat aiheuttaa riippuvuutta. Syynä oli, että ihmiset usein jatkavat niiden käyttöä, vaikka kokevat niiden negatiiviset vaikutukset terveyteensä. Samoin voisi tietenkin sanoa pikaruuasta ja suklaalevyistä. Roinan käytöllä huomattiin olevan myös sosiaalisia seurauksia. Steroidien käyttäjät myös tyypillisesti käyttivät paljon aikaa ja rahaa niiden hankintaan, joka sinällään osoittaa jo riippuvuuden merkkejä. NIDA:n tutkimuksessa kävi myös ilmi, että vieroitusoireita esiintyy. Näitä olivat mm. mielialan vaihtelut, hermostuneisuus, vähentynyt seksivietti ja roinan himo. Huolestuttavimmat oireet olivat masennus ja pelkotilat, jotka voivat johtaa jopa itsemurhaan.

On tietenkin todennäköisintä, että et koskaan edes harkitse roinan käyttöä, mutta silti sekin päivä saattaa tulla vielä eteesi. Anaboliset steroidit tuskin aiheuttavat ainakaan tupakkaa kovempia vieroitusoireita kenelläkään, mutta psykologinen riippuvuus saattaa muodostua voimakkaaksi.