kaverin kanssa salille

Älä ota näitä neljää ihmistä salikaveriksesi

Monet personal trainerit suosittelevat salilla käyntiä toisen ihmisen kanssa. Kaveri usein auttaakin sinua tekemään kovemmin töitä. On paljon helpompaa skipata salilla käynti, jos tiedät, että se ei haittaa ketään. Ystävän kanssa käydessä et halua tuottaa hänelle pettymystä.

On kuitenkin tärkeää värvätä oikeanlainen henkilö punttikaveriksi, sillä vääränlainen ihminen saattaa vain heikentää tuloksiasi.

Seuraavat neljä ihmistyyppiä voivat heikentää suoritustasi.

1. Huippukunnossa oleva ystäväsalilla käyminen

Älä mene salille kehonrakentaja kaverisi kanssa. Science -lehden tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka käyvät salilla samantasoisen kaverin kanssa, jatkavat harjoitteluaan 7 viikon jälkeen kolme kertaa todennäköisemmin, kuin he jotka käyvät salilla eri tasoisen ihmisen kanssa.

Meillä on taipumus uskoa itseemme enemmän, jos näemme, että kaltaisemme ihminen on jo saavuttanut enemmän, kuin me. Tästä johtuen salilla käyminen ei välttämättä kannata kaverin kanssa, joka on juuri voittanut kehonrakennus kilpailun. Ota mukaasi mieluummin henkilö, joka on vain hieman paremmassa kunnossa, kuin sinä. Kansasin yliopiston laatiman tutkimuksen mukaan sinua 40% paremmassa kunnossa oleva kaveri auttaa sinua treenaamaan 90% kovemmin, kuin mitä yksin treenaisit.

2. Liian läheinen ihminen

Läheinen ystäväsi, joka tukee sinua todella paljon, voi itse asiassa vähentää motivaatiotasi. Näin kertoo Association for Psychological Science -yhdistyksen teettämä tutkimus. Tämä johtuu ilmiöstä nimeltä ”itsesääntelyn ulkoistaminen”. Ilmiössä on kyse siitä, että alat alitajuntaisesti korvata oikeaa työtäsi kaverisi tuella. Liikaa tukea antava kaveri saa sinut tuntemaan, että olet jo tehnyt tarpeeksi ja salilla käyminen voi jäädä löysäilyksi. 

3. Liian kova tsemppaajatsemppaaminen kuntosalilla

Michiganin yliopiston tekemässä tutkimuksessa ihmiset laitettiin Hooverin asentoon (lankku), ja heitä pyydettiin pysymään asennossa mahdollisimman kauan. Toiselle ryhmälle huudeltiin kliseisiä ”motivaatio lauseita”, kuten ”kovempaa!”, ”anna mennä” ja ”jaksaa jaksaa!”. Toinen ryhmä työskenteli rauhassa.

Mikä oli lopputulos? Ryhmä, joka kuunteli huutelua, ei jaksanut pysyä asennossa niin kauaa, kuin toisen ryhmän jäsenet, jotka saivat lankuttaa hiljaisuudessa. Usein tällainen tsemppaaminen koetaan hieman ärsyttävänä – varsinkin silloin, kun huutelija ei itse joudu hikoilemaan.

4. Valittajasalilla käyminen valittajan kanssa

Jos ystäväsi valittaa liikaa treenin aikana, et välttämättä halua palata enää salille hänen kanssaan, osoittaa New Hampshiren yliopiston teettämä tutkimus. Tutkimuksessa toista ryhmää pyydettiin kirjoittamaan paperille positiivisia asioita, jotka liittyivät kuntosalille. Toisia taas pyydettiin täyttämään lappu negatiivisilla asioilla. Positiivisia asioita kirjoittanut ryhmä kävi seuraavalla viikolla paljon useammin salilla, kuin toinen ryhmä. Etsi siis kaveri, joka menee salille posin kautta.