talvirenkaat autoon

Talvi yllätti autoilijat!

 

Talvirenkaat netistä suoraan kotiovelle tai lähimpään asennuspisteeseen

Kirjoitus on tehty yhteistyössä Delticom AG:n kanssa.

Arvoisa lukija, älä ylläty tänä vuonna. Varaudu talvirengaskauteen hyvissä ajoin hankkimalla talvirenkaat ajoissa ja vältä sesonkiruuhka. Kumit saat hankittua paikalliselta rengaskauppiaalta, tai voit ostaa renkaat netistä mutkattomasti ja todella edullisesti.

Netin suuret rengaskaupat myyvät tuotteitaan kymmeniin eri maihin isolla volyymilla, jonka ansiosta ne pystyvät tarjoamaan kesäkiekot ja talvirenkaat hyvään hintaan. Matchin löytäminen on helppoa – riittää kun näppäilet autosi rekisterinumeron rengashakukoneeseen ja saat heti kaikki autoosi sopivat renkaat ja vanteet näytöllesi.

Vanteet ja renkaat saa tilattua verkkokaupasta suoraan kotiovelle, tai paikalliselle asennuskumppanille joka asentaa renkaat vanteille ja tarvittaessa myös alle.

Monien uusien autojen omistajien onkin suositeltavaa myös asennuttaa renkaat auton alle liikkeessä. EU-asetuksen 661/2009 mukaan kaikissa marraskuun 2012 jälkeen tyyppihyväksytyissä ja marraskuun 2014 jälkeen myydyissä autoissa tulee olla renkaiden paineenvalvontajärjestelmä (TPMS).

Tämä tekee renkaiden vaihtamisesta kotioloissa vaikeampaa, mikäli kyseessä on aktiivinen järjestelmä, jossa renkaan paine mitataan renkaaseen asennettavalla anturilla. Passiivinen järjestelmä laskee renkaiden paineen hieman epätarkemmin auton ABS-järjestelmän ja renkaan pyörimisnopeuden muutoksen avulla, mutta ei teetä lisäkustannuksia renkaiden vaihdossa.

Mikäli autossa ei ole ongelmia aiheuttavia järjestelmiä, mies toki vaihtaa renkaat omaan autoonsa itse.

Muistilista

  1. Löystytä renkaan pultit momenttiavaimella (paineilma tai tavallinen)
  2. Nosta rengas tunkilla ilmaan
  3. Irrota mutterit ja vaihda rengas
  4. Kiristä mutterit ristiin
  5. Varmista, että mutterit ovat tarpeeksi kireällä
  6. Kiristä mutterit uudestaan 100km ajon jälkeen

Talvirengaskausi

Suomessa on talvirengaspakko 1.12-28.2, jonka välisenä aikana vain M+S-renkaat (nasta- ja kitkarenkaat) ovat sallittuja. Talvirenkaiden käyttö on kuitenkin sallittu jo 1.11 alkaen ja jatkuu aina ensimmäiseen pääsiäisen jälkeiseen maanantaihin asti.

Talvirenkaissa on oltava suurempi urasyvyys kuin kesärenkaissa. Kesärenkaiden uran minimi syvyys on 1,6mm, mutta sateella turvallisina pidetään vain renkaita joissa on uraa yli 4mm.

Talvirenkaiden minimi urasyvyys on 3,0mm, mutta renkaiden pääurien syvyyden olisi hyvä olla yli 5mm.