tummennuskalvot aka ikkunakalvot

6 syytä hankkia autoon tummennuskalvot

Tummennuskalvoilla tarkoitetaan auton ikkunoihin laitettavia ohuita muovikalvoja, jotka on sävytetty tummiksi. Liimautuessaan lasin pintaan, ne eivät ainoastaan saa lasia näyttämään tummemmalta, vaan myös vähentävät auton sisään saapuvaa lämpö- ja uv-säteilyä.

Tummennuskalvot voivat olla pakollinen varuste autossa ihmiselle, joka kärsii aurinkoon liittyvistä sairauksista, kuten aurinkoihottumasta tai auringolle herkistä silmistä. Tällöin voi lääkärintodistuksen esittämällä saada itselleen erikoisluvan tummentaa myös auton etuikkunat.

Helpoiten auton ikkunat saa tummennettua marssimalla ikkunan tummennuksia hoitavaan yritykseen. Ammattilaiset saattavat kuitenkin veloittaa jopa 300 euroa koko auton tummentamisesta. Tee-se-itse mies kuitenkin hoitaa ikkunoiden tummentamisen alle 70 eurolla ja saa vielä samat ammattilaisten käyttämät kalvot ikkunoihinsa. Ohjeet ikkunoiden tummentamiseen löytyvät täältä.

Listasimme alle viisi syytä, miksi ikkunakalvot kannattaa asentaa omaan autoon:

1. Tummennuskalvot luovat tyyliä autoon (oikein ja hillitysti laitettuna)

Tummimmilla mahdollisilla jätesäkkiä muistuttavilla kalvoilla tummennettaessa autosta on tyylikkyys kaukana. Mieleen juolahtaa lähinnä hurjat nuoruusvuodet ja teinirassit. On kuitenkin olemassa myös parempia tapoja tummentaa ikkunoita. Hanki itsellesi sopivan vaaleat kalvot (esim. 35% valon läpäisevyys), jotta tummennetut ikkunat eivät ole ensimmäinen asia, jonka autosta huomaa. Hillityillä tummennuskalvoilla säilytät autosi ulkonäöllisen harmonian.

2. Ne tekevät autosta viileämmän ja säästävät ilmastointia

Tummennuskalvot blokkaavat suurimman osan auringon lämpösäteilystä. Normaalisti tämä säteily tulisi ikkunoista suoraan auton sisään, mikä tarkoittaakin kuumana kesäpäivänä sitä, että ilmastointia on lähes pakko pitää koko ajan päällä. Asennettuasi ikkunoihin tummennuskalvot, voit sammuttaa ilmastoinnin, tai ainakin kääntää tehoa hieman pienemmälle. Ilmastoinnin käyttö tutkitusti lisää polttoaineen kulutusta useita litroja/100km, joten voimme valehtelematta todeta että ikkunakalvot säästävät rahojasi kesäisin.

Ikkunakalvot tekevät autostasi viileämmän myös mukana matkustaville eläimille. Muista kuitenkin, että koiraa tai muitakaan eläimiä ei saa jättää yksin autoon kuumalla kelillä!

3. Tavarasi ovat turvassa katseilta

Kännykkä unohtui autoon… Ja vieläpä aivan näkyville. Macbookki kulkee kätevästi mukana auton takapenkillä.

Enää ei tarvitse kuumotella sitä, että auton ikkunan läpi on tultu hakemaan tavaraa autosta. Kun saalis ei ole näkyvillä, ei varkaitakaan houkuta murtautua turhaan autoosi. Poissa silmistä, poissa mielestä.

4. Säästyt haitalliselta uv-säilyltä

Tummennuskalvot pysäyttävät yli 90% uv-säteilystä. Mikäli ajat pitkiä matkoja, voi tästä olla sinulle paljon hyötyä. Ellet sitten halua ns. ”rekkamiehen rusketusta”.

Joillekin voi olla elintärkeää välttyä liialliselta auringolta. Aurinkoihottumaa sairastavat varsin monet Suomessakin. Mikäli sinun on terveydellisistä syistä vältettävä aurinkoa ja sinulla on tästä lääkärin kirjaama lausunto, voit anoa itsellesi erikoisluvan, jonka avulla saat tummentaa autosta myös etuikkunat ja mahdollisesti myös tuulilasin.

5. Auton sisätilat eivät haalistu yhtä nopeasti

Aurinko haalistaa auton sisätiloja. Huomaat tämän, jos katselet vanhojen, vuosikausia auringossa kylpeneiden autojen sisätiloja. Penkit, kojelauta ja verhoilu haalentuvat ajan saatossa. Tätä kehitystä voi kuitenkin hidastaa asennuttamalla tummennuskalvot, jotka suojaavat verhoiluja auringolta.

6. Autosta näkee paremmin ulos

Tämän väitteen voit testata käytännössä, kun laitat pimeällä auton sisätilavalon päälle. Huomaatkin heti, että näkyvyys ulos huononi juuri merkittävästi. Vaikka päivisin ilmiö on paljon heikompi, on se silti olemassa.

Vikat sanat

Ikkunakalvot luovat autoon tyylikästä ilmettä (oikein laitettuna), mutta niiden tuomat hyödyt eivät rajoitu vain ulkonäköön. Säästät polttoainekuluissa, verhoilusi eivät haalistu yhtä nopeasti ja tavarasi ovat turvassa viekkailta katseilta.

Ikkunakalvot voi asennuttaa ammattilaisella, tai voit tilata ne netistä ja hoitaa työn itse. Tällöin säästät huomattavasti, sillä kokonaisen auton tummentaminen voi ammattilaisella maksaa jopa 300 euroa. Hyvienkään tummennuskalvojen hinnaksi ei kuitenkaan tule yli 70 euroa.

Hyvät ohjeet auton lasien tummentamiseen löydät täältä.