miesten hiustyylejä

Tunnetko eri parturitermit ja hiustyylit?

Parturissa käyminen voi olla kuumottava kokemus, etenkin jos et ole kyseisessä liikkeessä ennen käynyt. Monilla miehillä on nimittäin vaikeuksia päättää, millaisen leikkauksen he hiuksilleen haluaisivat. Usein koitammekin helpottaa elämäämme neuvomalla parturia seuraavasti: ”leikkaa jotenkin sillai, et se sopii mulle”, tai ”lyhyempi versio tästä mikä mulla nyt on”.

Asioilla on tapana vaikeutua entisestään, kun parturi alkaa heitellä peliin kampaamo-termejä, joista et ole koskaan kuullutkaan. Miehet pelkäävät uuden leikkauksen hankkimista usein siksi, että he eivät tiedä mitä heidän tulisi pyytää parturilta, ja pelkäävät näyttävänsä idiooteilta, jos he eivät tajua, mitä parturi yrittää heille selittää. Puhumattakaan siitä, jos parturi ymmärtää heidät väärin, ja menee leikkaamaan ei-toivotun kampauksen.

Tässä artikkelissa avaamme hieman parturi terminologiaa, jotta saisit jatkossa aina haluamasi leikkauksen. Artikkelia voi myös käyttää huoletta itselleen sopivan hiustyylin löytämiseen.


Tunne hiuksesi

Ennen kuin harkitset tulevaa hiusmalliasi, tulee ottaa sinun ottaa huomioon hiusrajasi muoto. Hiusraja tarkoittaa otsan yläpuolella olevaa ”rajaa”, josta hiusten kasvu alkaa.

Vanhentuessasi saatat huomata hiusrajan vetäytymistä, joka tarkoittaa hiusten harvenemista ja lähtöä ohimolla ja hiusrajan ympärillä.

Hiusrajan lisäksi sinulla on myös muita yksilöllisiä hiusmalleja päässäsi. Voit omistaa otsakiehkuran, tai vaikkapa pyörteen takaraivossasi. Kaikki nämä yksilölliset hiusten muodot vaikuttavat siihen, mikä hiustyyli sinulle parhaiten sopii.

Selvittääksesi parhaan hiustyylin juuri sinulle, kannattaa sinun keskutella parturisi kanssa asiasta. Jos nykyinen parturisi ei enää kyseistä palvelua tarjoa, niin kannattaa suosiolla vaihtaa parturia.


Parturi termit


Hiustenleikkaus

On useita tapoja suorittaa hiustenleikkaus: parturi voi käyttää saksia, veistä tai leikkuukonetta tehdessään sinulle tyyliisi ja päänmuotoosi sopivaa leikkausta.


Koneella leikkaus

Koneella leikatessa pystytään antamaan hiuksille terävä viimeistely. Koneeseen voidaan asettaa leikkauskorkeus, joka määrittää sen, kuinka pitkiksi hiuksesi jätetään.


Häivytys

Parturi voi tarvittaessa suorittaa hiuksillesi häivytyksen koneella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hiustesi pituus muuttuu ”liukuvasti”. Esim. sivuhiuksesi häivytetään 4 millistä yhteen milliin niin, että ylhäällä pituus on 4mm ja alhaalla 1mm. Välissä on kolmen ja kahden millin pituisia hiuksia. Häivytys on ollut viime aikoina suosittua ”ananastukkaan”, eli undercuttiin yhdistettynä.


Leikkaus saksilla

Suurinosa leikkauksista tehdään yleensä saksilla. Saksilla leikatessa on mahdollista leikata hiukset todella lyhyiksikin käyttämällä kampa+sakset tekniikkaa; tällöin pituus määräytyy sen mukaan, kuin kaukana kampaa pidetään päästä ja siitä, että missä kulmassa sitä pidetään.


Tylppäleikkaus (Blunt cut)

Blunt cut tarkoittaa leikkausta, jossa leikattavan alueen kaikki hiukset leikataan yhtä pitkiksi. Blunt cut -leikkauksessa parturi ottaa sormiensa väliin hiuksia, ja leikkaa ne sakset vaakatasossa yhtä pitkiksi.


Pisteleikkaus (Point Cut)

Blunt cutin vastakohta on point cut, eli pisteleikkaus. Pisteleikatessa saksia pidetään lähes pystysuorassa. Sakset pidetään pienessä kulmassa, jolloin yhdellä saksen sulkemisella irtoaa päästä vain hieman hiuksia. Kulman ansiosta leikatut hiukset ovat kaikki nyt eripituisia, ja leikkaus jättää jälkeensä sahalaitakuviota. Point cut mahdollistaa sen, että lyhyemmät hiukset tukevat pidempiä hiuksia, ja se sopii siksi mainiosti etenkin piikkimäiseen ja sotkuiseen hiustyyliin.

Monet parturit leikkaavat hiukset ensin blunt cutilla, jonka jälkeen he viimeistelevät ne pisteleikkaamalla.


Hiusten harvennus

Harvennus on erityisen tärkeää paksuille ja vaikeasti hallittaville hiustyypeille. Hiuksia voidaan harventaa leikkaamalla kampaus kuivana tai märkänä. Jotkut parturit kutsuvat harvennusta ”viipalainniksi” tai ”rikkomiseksi”.

Yleisin tapa harventaa hiuksia on harvennussaksien käyttö: niitä käytetään paksujen kohtien ja painon poistamiseen hiuksista, sekä linjojen pehmentämiseen. Harvennussaksien terät on muotoiltu niin, että saksien sulkeutuessa vain pieni osaa hiuksista leikkaantuu pois. Oikein käytettynä harvennussaksilla saa parannettua lopputulosta huomattavasti.

Harvennussaksia kannattaa yleensä käyttää vain kuiviin hiuksiin, sillä silloin on helpompi nähdä missä kohdissa on liikaa paksuutta tai painoa, ja kohdat on helppo harventaa. Liiallinen harvennussaksien käyttö aiheuttaa hiuksiin elottomuutta ja velttoutta.


Hiustenleikkaus veitsellä

Hiustenleikkaus veitsellä on yhä suositumpaa. Muoti suosii suoria hiuksia ja veitsi soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen. Veitsellä leikatessa voidaan tehdä rikottuja linjoja, tyylikkäitä kerrostuksia ja voimistaa rakennetta. Hiusjälki on veitsellä leikatessa muita välineitä pehmeämpi. Pitkille hiuksille veitsi antaa paljon luonnollisemman lookin.


Undercut (ananastukka)

miesten ananastukka

Undercutit ovat vieläkin suosittuja. Vuosi sitten ne olivat todella suosittuja, mutta onneksi tästäkin trendistä ollaan hiljalleen pääsemässä yli. Undercutissa hiukset jätetään päältä pitkiksi ja leikataan sivuilta lyhyiksi (usein konetta käyttäen). Tuloksena on ananas, leijonanharja tai palmutukka: miten sitä nyt kukin haluaa kutsua.

Undercut, jossa hiukset on jätetty erityisen pitkiksi päältä, ja ajeltu todella lyhyiksi sivuilta, toimii erityisen hyvin parran kanssa.


Yhteenveto

Kun olet opiskellut ylläolevan informaation, voit toivottavasti astella itsevarmemmin parturiin. Tieto on valtaa – käytä sitä hyväksesi keskustellessasi parturin kanssa, ja kerro hänelle tarkasti, mitä haluat. Parturi ei osaa lukea ajatuksiasi, mutta kun opit kertomaan mitä haluat, osaa hän myös ehdottaa sinulle muutoksia, sekä parhaat tavat, joilla lopputulos saavutetaan.

Jos sinulla on kysyttävää miesten hiustenleikkuusta, termeistä tai jostain muusta aiheeseen liittyvästä, niin käytä alla olevaa kommenttikenttää. Pyrimme vastaamaan nopeasti ja kattavasti kaikkiin esitettyihin kysymyksiin.