auringon ottaminen

Mitä aurinkorasvan suojakerroin tarkoittaa?

Ennenaikaisista rypyistä täysimittaiseen mittaiseen melanoomaan, eli ihosyöpään – ihon palaminen auringossa voi aiheuttaa pysyviä ongelmia. Rannalle menon tai iltapäivän futispelin skippaaminen ei ole vaihtoehto, joten aurinkorasva kannattaa muistaa ottaa mukaan.

Suojakerroin eli SPF tarkoittaa aikaa, jonka voit viettää auringossa ennen kuin aurinkorasvan teho loppuu. Suojakertoimen ollessa 15, voit olla auringossa 15 kertaa pidempään, kuin voisit olla ilman aurinko rasvaa.

Vaarallista ultraviolettisäteilyä on kahta eri tyyppiä: UVB- ja UVA -säteilyä. UVB aiheuttaa välittömiä vaikutuksia, kuten palamista. UVA taas aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa, kuten ihosyöpää, ryppyjä ja ennenaikaista vanhenemista American Melanoma Foundationin mukaan.

Asiantuntijat suosittelevat käyttämään vähintään viidentoista suojakerrointa Suomessakin. Etelään mentäessä suositellaan käytettäväksi vähintään kerrointa 30. Suojakerroin ei kuitenkaan kerro UVA -suojasta. Jotta aurinkorasvasta olisi oikeasti hyötyä kannattaa valita rasva, johon on erikseen merkitty UVB+UVA -suoja.

Ajoitus on tärkeintä. Riippumatta siitä mitä suojakerrointa käytät, tulisi aurinkovoide lisätä kahden tunnin välein. Jos käyt uimassa tai hikoilet paljon, niin aurinkorasvaa tulisi lisätä useammin, sillä vesi poistaa rasvan tehokkaasti iholta.

Uv -säteily muodostuu suorasta ja epäsuorasta säteilystä. Pilvet peittävät UV -säteilystä vain 20%. Niinpä aurinkovoidetta tulisi käyttää myös huonommallakin kelillä sekä varjossa oleskeltaessa.

Vältä seuraavia virheitä aurinkovoiteiden kanssa:

palanut iho

Älä levitä voidetta vasta rannalla. Aurinkorasva alkaa vaikuttaa vasta n. 20 minuutin kuluttua, sillä rasvan täytyy ensin imeytyä ihoosi. Jos olet herkkä palamaan, niin levitä rasva jo kotona.

Älä laita liian vähän. Sopiva määrä aurinkorasvaa koko kehon suojaamiseen on n. 4cl, eli shottilasin verran. Rasvaa erityisesti kasvot, niska ja korvat huolellisesti, sillä ne yleensä palavat ensimmäisenä.

Älä jätä rasvaamatta itseäsi, vaikka sää olisi pilvinen ja aikoisit istua vain varjossa. 80% UV -säteilystä pääsee pilvienkin läpi. Säteily tunkeutuu myös varjoon ja se läpäisee jopa auton lasitkin.

Älä jätä huulia rasvaamatta. On tutkittu, että 63% aurinkorasvan käyttäjistä ei rasvaa lainkaan huuliaan. Ihosyöpä ilmenee kuitenkin useimmiten juuri huulissa, sillä huulten iho on herkkää ja niiden kosteus tekee niistä entistäkin alttiimpia UV -säteilylle.

Älä laita rasvaa vain kerran. Rasvakerros tulisi uusia noin kahden tunnin välein. Jos uit tai hikoilet paljon, niin rasvaa kannattaa lisätä useamminkin.

Älä levitä liian rajusti. Aurinkorasva voi menettää neljänneksen tehostaan, jos jynssäät sitä liian rajusti ihollesi. Sitä ei kannata hieroa, vaan muutama sivellys riittää. Aurinkovoidetta saa myös suihkutettavassa muodossa, jolloin niitä ei tarvitse levittää ollenkaan.