kookosöljy hampaat vaalenevat

Hampaat valkoisiksi kookosöljyn avulla

Suun terveys on perusta koko muun kehon terveydelle. Ihmisen suu on luultua likaisempi – suumme sisältävät enemmän bakteereja, kuin esim. koirien suut. Suun bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa tulehduksia, jotka voivat suun verenkierron kautta levitä koko kehoomme. Suun terveys on perusta muun kehon terveydelle. Siksi suuhygieniasta on hyvä pitää huolta.

Suun terveydenhoito kattaa tyypillisellä ihmisellä hampaiden harjauksen, hammaslangan käytön ja satunnaisen xylitoli-purkan jauhamisen. Haastamme sinut ottamaan valikoimaasi mukaan myös kookosöljyn purskuttelun, eli oil pullingin.

Mitä öljypurskuttelu on?

Oil pulling on tuhansia vuosia vanha intialainen menetelmä, joka puhdistaa ja desinfioi suuta. Ideana on, että kylmäpuristettua kasviöljyä purskutellaan suussa aamuisin n. vartin verran. Öljy imee suusta bakteereja ja muita epäpuhtauksia itseensä puhdistaen suuta. Samalla suun limakalvot puhdistuvat ja hampaiden plakki poistuu suusta. Purskuttelun jälkeen öljyä ei nielaista, vaan syljetään se roskikseen, jotta haitalliset bakteerit saadaan poistettua kehosta.

Mikä tahansa kylmäpuristettu kasviöljy kelpaa tähän tarkoitukseen, mutta käytännössä vain kookosöljyä käytetään johtuen sen hyvästä mausta ja antibakteerisista vaikutuksista.

Mitkä ovat oil pullingin hyödyt?cocovi kookosöljy

Ympäri maailmaa ollaan raportoitu erilaisia oil pullingin hyötyjä, joista ensimmäiset huomattiin jo tuhansia vuosia sitten. Välittömin kookosöljyn imeskelystä koituva hyöty on puhtauden tunne suussa. Hampaiden harjaamisen jälkeistä tunnetta voi verrata tähän, joskin oil pullingin jälkeen puhtauden tunne on monta kertaa voimakkaampi.

Ihmiset ovat raportoineet öljypurskuttelun auttavan erilaisiin ihottumiin kuten akneen, kroonisiin poskiontelotulehduksiin ja krooniseen väsymykseen. Aknen hoidossa kookosöljyä käytetään oil pullingin lisäksi myös kasvovoiteena. Suussa kielen ja ikenien terveys parantuu ja hengitys raikastuu. Kookosöljy vähentää plakin kertymistä ja hampaiden reikiintymistä aiheuttavan Streptococcus -bakteerin esiintymistä suussa.

Kookosöljyn on raportoitu auttavan myös vihlovien hampaiden hoidossa. Toronton yliopiston tutkijat huomasivat tutkimuksissaan, että kookosöljystä on apua kuivan suun hoitoon. Siltikin ihmisiä kiinnostaa eniten kookosöljyn hampaat valkaiseva ominaisuus.

Kookosöljy, kuten monet muutkin öljyt saavat pinnat kiiltäviksi. Purskuteltuna kookosöljy saa hampaat sädehtimään, jonka takia ne näyttävät siltä että ne olisivat vaalentuneet. Monet kuitenkin uskovat, että säännöllisellä käytöllä voi suuremmissakin määrin valkaista hampaitaan, eikä kyse ole vain hampaiden kiillotuksesta.

Näin purskuttelet

Säännöllisyys on tärkeää, jotta hyödyt jäävät pysyviksi. Hampaat eivät vielä kerrasta valkaistu, vaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä, jotta kookosöljy saa hampaat vaaleammiksi.

Öljypurskuttelu on yksi monista asioista, joista kannattaa tehdä rutiini. Aamu on paras aika käyttää kookosöljyä hampaisiin. Suositeltavaa onkin, että purskuttelet öljyä joka aamu ennen hampaiden pesua.

Ota kookosöljyä tee- tai ruokalusikallinen suuhun ja purskuttele viisitoista minuuttia. Öljy sulaa suussa ja on varsin miellyttävän makuista, joten pitkältä kuulostava vartti ei ole vaikea tehtävä. Samalla voi suorittaa muita aamun askareita.

Ensimmäisillä kerroilla voi kurkussa ja poskionteloissa esiintyä normaalia suurempaa liman eritystä, jonka takia kookosöljy kannattaa sylkeä pois jo ennen viidentoista minuutin täyttymistä ja vaihtaa uuteen. Kannattaa muistaa, että limaneritys on yksi tapa poistaa suun epäpuhtauksia, joten kokonaisuudessaan tämä ilmiö on vain hyväksi.

Purskuttelun jälkeen sylje kookosöljy roskikseen. Nielty kookosöljy vain siirtää bakteerit suusta ruuansulatukseen. Viemäriin kookosöljyä ei saa sylkeä, sillä se saattaa tukkia ne.

Lopuksi pese suu huolellisesti vedellä ja harjaa hampaat . Myös kieli kannattaa harjata huolellisesti.

Kookosöljyllä on myös muita ominaisuuksia

Kookosöljy on omiaan kasvovoiteeksi. Levitä vain kasvoillesi ja kuiva iho saa heti helpotusta. Etenkin talvella (jolloin ilma on kuivimmillaan) säännöllinen kasvojen voitelu kookosöljyllä auttaa monia. Ympäri maailmaa on myös raportoitu kookosöljyn auttavan akneen.

Kookosöljyä voi käyttää myös hiusöljynä. Se kosteuttaa hiuksia parantaen näin niiden terveyttä. Samalla hiuksista saa myös kiiltävät.

Ja tietenkin kookosöljyä voi käyttää myös paistoöljynä sen korkean syttymislämpötilan ansiosta.

Onko eri brändeissä eroja?

Eri merkkien kookosöljyistä löytyy pieniä eroja, jotka liittyvät lähinnä vain makuun. Jotkut väittävät toisten merkkien valkaisevan hampaita paremmin kuin toiset. Totuus taitaa selvitä vain itse kokeilemalla. Cocovi:n kookosöljy on ainakin varma valinta, sillä se on tuonut tuloksia monille. Sitä saa hankittua kätevästi vaikkapa täältä.