jarrupalojen vaihto on helppoa

Jarrupalojen vaihto – Opas

Jarrupalat kuluvat loppuun yleensä n. 50 tuhannen kilometrin ajon jälkeen. Jarrupalojen loppumisen huomaa viimeistään silloin, kun palojen metalliosa pääsee hinkkaamaan jarrulevyjä vasten johtuen kulumisesta. Tällöin jarrupalojen vaihto on suoritettava pikemmiten, sillä jarrulevyt alkavat kulumaan todella nopeasti ja jarruttaessa saattaa alkaa kuulumaan epämääräisiä ääniä jarruista. Yleensä kuitenkin vaihto tarpeesta kuulee katsastusasemalla, kun auto ei mennytkään liian heikon jarrutustehon vuoksi läpi.

Jarrupalojen kulutuspinnan alittaessa 4 millimetriä, tulee ne vaihtaa mahdollisimman ripeästi. Tällöin nimittäin jarrupintojen irtoamisen todennäköisyys kasvaa nopeasti.

Ohjeet jarrupalojen vaihtoon

Jarrupalojen vaihto vaatii yleensä alle tunnin työn, eikä se vaadi erillisiä tiloja. Toimenpiteen voi hyvin suorittaa pihassa tai parkkipaikalla.

Tarvikkeet:

  • Oikean kokoinen hylsy ja räikkä, tai vaihtoehtoisesti kiintolenkkiavain
  • Talttapäinen ruuvimeisseli
  • Mahdollisesti myös muita ”soveltavia” työkaluja tarpeen mukaan

Jarrupalojen vaihto kannattaa aina suorittaa saman akselin molemmille puolille, jotta jarrutusteho pysyy symmetrisenä. Muussa tapauksissa voi auto alkaa viettämään johonkin suuntaan jarruttaessa.

Aloita löysäämällä renkaan mutterit. Tämän jälkeen nosta auton rengas ilmaan tunkin avulla. Tue auto niin, että se ei ole ilmassa pelkän tunkin varassa. Irrota nyt auton rengas.

Seuraavaksi jarrusatulan kimppuun. Irrota jarrusatula jarrulevystä, mutta älä kuitenkaan koske jarruletkuihin, jotta niitä ei tarvitsisi ilmata. Jarrusatula on tyypillisesti kiinni kahdella pultilla, jotka saa auki kiintolenkkiavaimella tai hylsyllä. Jätä irrotettu satula roikkumaan jarruletkujen varaan.

Satulan ollessa irti, on aika tarkistaa jarrupalojen kuluneisuus. Mikäli kuluminen on hyvin epätasaista, voidaan pitää todennäköisenä, että jarruissa on muutakin vikaa, kuin kuluneet palat. Luultavasti jarrusatulan mäntä tai liukutapit ovat jumiutuneet.

Jarrupalojen kiinnityksessä eri automerkit käyttävät erilaisia menetelmiä. Palat saatetaan pitää paikoillaan jousien avulla, tai sitten ne ovat vain asetettu jarrusatulan uriin. Pyri poistamaan vanhat palat ilman, että jarrusatula kokee turhaa väkivaltaa. Tässä kohtaa kannattaa painaa mieleen, kuinka osat saa takaisin paikalleen. Kameran käyttö on suuri apu, jos muistaminen ei ole vahvimpia osa-alueita.

Nyt on hyvä aika tarkistaa jarrumäntien ja jarrusylinterin tiivisteiden kunto. Jarrumännät ja jarrusatulat kannattaa puhdistaa ja harjata tässä vaiheessa, kun kerran jarruja on alettu huoltamaan. Jarrumännät saa puhdistettua, kun painaa jarrupoljinta todella varovasti niin, että männät työntyvät ulospäin, mutta eivät pomppaa ulos jarrusatulasta. Hyvä puhdistusaine on tiskiaineen ja veden sekoitus. Pesun jälkeen huuhtele runsaalla vedellä puhtaaksi. Jarrusylinterin tiivisteet joutuu usein myös vaihtamaan, joten ne kannattaakin käydä ostamassa jo samalla jarrupalojen kanssa.

Poistettuasi vanhat palat, työnnä jarrumännät takaisin jarrusatulan sisään. Ne ovat tulleet sieltä sitä mukaa ulos, kun jarrupalat ovat kuluneet. Jarrumäntien työntämiseen on olemassa juuri siihen tarkoitettuja kierretyökaluja, mutta monissa autoissa riittää, kun painat mäntiä sisään esimerkiksi kumivasaralla.

Lopuksi aseta uudet palat urilleen ja kokoa koko paketti käänteisessä järjestyksessä. Tässä vaiheessa kameralta löytyvistä kuvista voi olla apua, jos kiinnitys tapahtuu yhtään monimutkaisemmin.

Vinkit

  • Älä paina jarrupoljinta (liikaa) jarrusatulan ollessa irrallaan, koska tällöin mäntä työntyy ulos satulasta. Tämä johtaa siihen, että jarrut täytyy ilmata.
  • Kun jarrupalojen vaihto on suoritettu, tarkista lopuksi varmuuden vuoksi jarrunesteen pinnan korkeus ja tarvittaessa lisää jarrunestettä.
  • Kiristä jarrusatulat kiintolenkillä tai hylsyllä auton valmistajan suosittelemaan momenttiin.
  • Moniin automalleihin on saatavilla erilaisia jarruja samoihin vuosimalleihinkin. Isommat moottorivaihtoehdot kun yleensä vaativat myös jämerämmät jarrut. Ota siis autosi tekniset tiedot mukaan, kun olet lähdössä jarrukaupoille!
  • Netistä jarrupalat ja tiivisteet saat hankittua vaikkapa sivustolta.