euroopan unioni

90-luvun lama ei ollut mitään verrattuna näihin – 10 pahinta talouskriisiä

Kapitalismin noustua vallitsevaksi talousjärjestelmäksi ovat monet saaneet nauttia sen tuomasta paremmasta elintasosta ja vauraudesta. Järjestelmä on kuitenkin haavoittuva. Taloutta ohjaa loppupeleissä ihmisten käyttäytyminen. Ei siis ihmekään, ettei systeemi ole täydellinen. Ihmiset käyttäytyvät hyvin irrationaalisesti ja tunteidensa vallassa, jopa suuria päätöksiä tehdessään. Kun liian monta ihmistä alkaa panikoimaan yhtäaikaisesti, syntyy talouskriisi. Lama on pitkään jatkunut taantuma, eli tilanne, jossa bruttokansantuote pienenee pitkän aikaa.

Katso alta 10 suurinta lähihistoriassa tapahtunutta talouskriisiä.

10. Japanin ”menetetty vuosikymmen”, 1990-2000hokkaido yöllä

Japanissa talous romahti 80-luvulta alkaneen kuplan puhjettua vuonna 1991. Seurauksena oli 10 vuotta talouden lähes olematonta kasvua. Kupla syntyi, kun luottoja annettiin liian helpoin perustein, ja liian pienellä korolla. Pankit myönsivät maksukyvyttömille yrityksille ”zombielainoja”, joita yritykset eivät pystyneet maksamaan takaisin. Japanin valtio puuttui kuplaan liian myöhään, ja kun se vuonna 1991 nosti korkoja, syntyi kuluttajille ja yrityksille liiallisia velkataakkoja.

Japani ei koskaan vaipunut varsinaiseen lamaan, mutta taantuman seuraukset olivat todella pitkäaikaisia. Talouskasvu pysähtyi kymmeneksi vuodeksi, ja kriisin vaikutukset näkyvät vielä tänäkin päivänä. Samankaltainen talouskriisi voi tapahtua läntisissäkin talouksissa, jos luottoa annetaan liian helposti.

Jatkuu seuraavalla sivulla –>