maapallon kasvot

Nämä ovat maailman suurimmat ongelmat

Koulutus

koulutus on avain parempaan elämään

Koulutus on tärkeimpiä askeleita matkalla kohti menestyksellistä aikuisuutta. Lapsuudella on mittaamattoman suuri vaikutus ihmisen loppuelämään ja silloin hankitaankin taitoja joita tarvitaan elämässä. Liian usein ulkopuoliset tekijät, kuten köyhyys, politiikka ja nälkä estävät lapsen kykyä oppia ja kehittyä. Estääkseen sosiaalisia haittoja, paikallisjärjestöt tekevät työtä auttaakseen huonoista oloista kotoisin olevia lapsia saamaan resursseja oppimista varten.

Kokonaiskuva

Suomessa saamme nauttia ilmaisesta koulutuksesta, mutta esim. Yhdysvalloissa kalleimmat yliopistot laskuttavat vuodessa kuusinumeroisia lukuja. On selvää, että kaikki eivät saa laadukasta koulutusta. Liian usein lapsen mahdollisuudet kouluttautua riippuvat enemmän vanhempien tuloista, kuin lapsen taidoista ja tavoitteista.

Koulutuksen laadulla on väliä. Laadukkaat oppikirjat, -tilat ja opettajien määrä suhteessa oppilaisiin vaikuttavat koulutuksen tasoon. Samoin tekevät myös kerhotoiminta, sekä musiikin ja taiteen ohjelmat, atk-opinnot, urheilujoukkueet ja tehostetut oppimisohjelmat sekä lahjakkaille, että heikommille oppilaille.

Koulutus on entistä tärkeämpää lännen ulkopuolelle siirryttäessä. Miljoonilta lapsilta evätään mahdollisuus koulutukseen. Köyhimmillä ja eristäytyneimmillä valtioilla ei ole varaa rakentaa julkista koulutusjärjestelmää. Globaali koulutuksen tarve nousi esille vuonna 2014, kun Nobelin rauhan palkinnon voittanut 17-vuotias Pakistanilainen Malala Yousafzai toi äänekkäästi esiin etenkin tyttöjen koulutuksen puutetta selvittyään murhayrityksestä.

Kuka auttaa?

Koulutuksen järjestäminen kaatuu usein yksityisten hyväntekeväisyysjärjestöjen harteille. Yhdysvalloissa tämä tarkoittaa ilmaisen koulutuksen täydentämistä kulttuurillisilla aktiviteeteillä, kuten musiikki-, urheilu- ja taidetoiminnalla, joita tarjotaan köyhille lapsille. Kehitysmaissa taas kokonaisia kouluja rakennetaan tyhjästä. Oli tarkka tavoite sitten mikä tahansa, niin koulutuksen mahdollistaminen on parhaita tapoja taata tulevaisuuden lapsille parempi elämä.