maapallon kasvot

Nämä ovat maailman suurimmat ongelmat

”Joka minuutti kuusi ihmistä kuolee puhtaan veden puutteeseen”

Elämme Suomessa, jossa ei ole kriittisiä sääoloja, pulaa puhtaasta vedestä, ja koulutuskin on ilmaista. Kaikkialla asiat eivät kuitenkaan ole yhtä hyvin, kuten varmasti tiedät. Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole moralisoida tai aiheuttaa syyllisyyden tunteita. Tarkoituksena on jakaa tietoa, ja auttaa ihmisiä auttamaan muita ihmisiä. Tutkimme kolmen maailmaa vaivaavan ongelman syitä, taustoja ja keinoja estää niitä. Lue suurimmat huolien aiheuttajat alta ja katso niiden nykytilanne.

Ebola, AIDS ja tauditebola on tappava virus

Toimivien rokotteiden ja hoitokeinojen löytäminen tappaville viruksille, kuten Ebolalle ja HIV:lle on tärkeää ihmislajin selviytymisen kannalta. Parempien hoitojen keksiminen rappeuttaville sairauksille auttaa puolestaan parantamaan ihmiselämän laatua ja pituutta maailmanlaajuisesti.

Kokonaiskuva

Ebola on pysynyt pääosin lepotilassa sen jälkeen, kun tauti ensimmäistä kertaa puhkesi Zairessa ja Sudanissa vuonna 1976. Ensimmäisen 20-vuoden aikana raportoitiin alle 2000 tapausta, jossa ihminen oli sairastunut tautiin.

Länsi-Afrikan valtioissa Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa äkillisesti puhjennut tauti on saanut kansainvälistä huomiota, sillä sen on pelätty muuttuvan globaaliksi epidemiaksi. Vuonna 2014 Ebola-tapauksia diagnotisoitiin yli 20.000. Länsimaissa sairastuneet ollaan voitu eristää ja taudin leviäminen voitu estää. Kehitysmailla ei kuitenkaan ole vastaavia resursseja taudin pysäyttämiseksi.

Pääsy laadukkaaseen sairaanhoitoon on avainasemassa taistelussa maailmanlaajuista HIV -pandemiaa vastaan. Läntisen terveydenhoidon ansiosta HIV -diagnoosi ei enää tarkoita varmaa kuolemantuomiota. Siltikään vielä ei ole keksitty pysyvää parannuskeinoa maailman 35 miljoonalle HIV-positiiviselle. Valistus ja varainkeruut ovat auttaneet levittämään tietoa HIV:stä ja parantamaan hoitoja, mutta rahaa ja työtä tarvitaan edelleen.

Kuka auttaa?

Ebola ja ALS saivat massiivista rahoitusta Ice Bucket Challengen avulla ja ovat ne olleet todella usein otsikoissa kuluneen vuoden aikana. Ne eivät siltikään ole tappavimpia tauteja. Vuosittain yli 207 miljoonaa ihmistä sairastuu malariaan hyttysen piston seurauksena, pääosin trooppisessa ja sub-trooppisessa ilmastossa Kaakkois-Aasiassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.

On olemassa useita luotettavia malarialääkkeitä, hyttysverkkoja ja tuholaismyrkkyjä, mutta silti jättimäinen määrä ihmisiä kuolee malariaan. Tämän takia malarian estämiseksi on järjestetty useita ihmisoikeuskampanjoita, joilla pyritään estämään tämän sitkeän taudin leviämistä maailman köyhimmissä maissa.

Jatka seuraavalle sivulle –>