sijoita opintolaina osakkeisiin

Opintolainan sijoittaminen kannattaa – Opas

Tietoja opintolainasta

Kuka voi hakea?

Opintolainan valtiontakauksen määrä riippuu iästäsi ja maasta missä asut. Alle 18-vuotiaan on mahdollista saada 260 euroa opintolainaa kuukaudessa. Suomessa asuva yli 18-vuotias opiskelija saa opintolainaa 400 euroa. Ulkomailla opiskelevat saavat opintolainaa muhkeat 700 euroa. Saadakseen valtiontakauksen lainaan, täytyy luottotietojen olla käytännössä puhtaat.

Miten haen opintolainaa?

Opintolaina tulee aina hakea ja neuvotella pankista. Valtion rooli on pelkkä takaaja. Opintolainaan et tarvitse valtion lisäksi muita takaajia.  Haettuasi valtiontakausta ja neuvoteltuasi lainasta pankin kanssa, voidaan opintolainan nosto viimein suorittaa. Opintolainan takaus on voimassa 30 vuotta ensimmäisestä lainan nostoerästä alkaen. Hoppua takaisin maksuun ei siis ole.

Opintolainan korko

Opintolainan korko koostuu pankin omasta viitekorosta ja tyypillisesti 3kk tai 12kk Euribor -korosta. Euribor -korkojen päivän hinnat löydät Kauppalehden nettisivuilta. Viitekorko vaihtelee eri pankeissa, joten sinun kannattaa kilpailuttaa pankkeja. Erot ehdoissa eivät kuitenkaan ole kovin suuria.

Opintolainahyvitys

Opintolainahyvitykseen ovat oikeutettuja korkeakoulunsa 1.8.2014 jälkeen aloittaneet.

Opintolainahyvitys on tärkein syy, miksi opintolainan sijoittaminen kannattaa. Kela maksaa sinulle 40% opintolainasi määrästä, joka ylittää 2500 euroa. Ehtona on vain, että suoritat tutkintosi määrätyssä ajassa. Opintolainan takaisinmaksu ei siis ajoissa valmistuvalla opiskelijalla tarkoita, että koko lainaa tarvitsisi maksaa takaisin.

Normaaleissa 3,5 vuotta kestävissä ammattikorkeakoulututkinnoissa ehto täyttyy, kun tutkinnon suorittaa neljässä lukuvuodessa. 5 vuotta kestävät alempi+ylempi korkeakoulututkinnot tulee suorittaa kuudessa lukuvuodessa, jotta olet oikeutettu opintolainahyvitykseen.

Huom! Opintolainaa ei kannata maksaa takaisin opiskelun aikana, sillä hyvitys maksetaan vain opiskelun loputtua jäljelle jääneestä lainasummasta.

Opintolainan määrä

Opintolainan määrä ja nostopäivät vaihtelevat riippuen siitä, oletko korkeakouluopiskelija vai et. Korkeakouluopiskelija voi normaalisti nostaa syyslukukauden lainaerän (1600 euroa) 1.8 ja kevätlukukauden lainaerän 1.1 (2000 euroa).

Muut kuin korkeakouluopiskelijat voivat nostaa neljään osaan jaetut lainaeränsä 1.8, 1.11, 1.1 ja 1.3.

Huomaa, että koko lainaerää ei ole pakko nostaa samalla kertaa, vaan sen voi nostaa myös erissä.

Kesäopintoja suorittavat ja kesältä opintotukea nostavat voivat nostaa syyslukukauden lainaerän jo kesällä.