miesten hajuvedet ovat raikkaita

Miesten hajuvedet – Näin rakennat oman kokoelman

 

”Mielestäni on tärkeää, että miehellä on useita eri hajuvesiä, koska koemme viikoittain useita erilaisia tunnetiloja ja tuoksu on hyvä tapa kokea ne hyvin intensiivisellä tavalla.”

-Lacosten suunnittelija Christophe Pillet.

Pillet puhuu hajuvesikokoelman keräämisen puolesta. Hän on sitä mieltä, että tuoksuja tulisi olla samalla tavalla, kuin vaatteitakin: joka tilanteeseen jotakin.

Kaikki hajuvedet eivät toimi hyvin yöaikaan ja jotkut toimivat paremmin eri vuoden aikoina. Kuten muodinkin, hajuveden tulee sopia kontekstiin: et todennäköisesti laita hienoon tilaisuuteen farkkuja ja t-paitaa päälle. Et todennäköisesti myöskään laita raikasta sportti tuoksua rintaasi, kun olet menossa treffeille ja haluat tuoksua seksiltä.

Tässä artikkelissa neuvomme, mitkä miesten hajuvedet kaappiinsa kannattaa kerätä. Opetamme sinua hankkimaan hajuvesiä eri tilanteita varten. Valotamme myös eri hajuvesi -lajien eroja. Aloitetaanpa vaikka niistä.

Hajuvesilajit ja niiden erothajuvedet voivat luoda hienon kokoelman

Jopa sanoinkuvailemattomat kauheudet kuulostavat kauniilta ja runollisilta – Ranskaksi. Ranskan kieliset sanat hajuvesi-laatikoissa saavat ne näyttämään glamourisilta ja hienostuneilta, mutta silti useimmat miehet eivät tiedä mitä nuo sanat tarkoittavat. Päätimme ottaa asiasta selvää ja haistelimme eau de toilette:n ja parfumin erot, jotta voisit valita itsellesi oikeat tuotteet.

Partavesi (aftershave)

Partansa ajajat tietävät varmasti, että on olemassa paljon parempiakin tapoja rauhoittaa ihoa parranajon jälkeen, kuin voitelemalla se alkoholilla. Siltikin partavedet, jotka sisältävät 1-3% parfyymiöljyä ja todella paljon alkoholia, ovat vielä yleisesti saatavilla. Syynä voi olla se, että sana partavesi on juurtunut niin syvälle miesten keskuuteen. Partavesi on loistava valinta pienen parfyymiöljy pitoisuutensa ansiosta miehille, jotka eivät halua tuoksua liikaa (tai juuri lainkaan) hajuvedelle. Tuoksu ei ole kovin voimakas, mutta ei myöskään kovin pitkäkestoinen.

Kölninvesi (Eau de Cologne)

Tässä kohtaa Suomalainen mies ei enään tajua, mistä puhutaan (vain ranskalaiset tajuavat). En tajunnut toki minäkään, ennen kuin otin asiasta selvää. Eau de Cologne sisältää 2-5% parfyymiöljyä ja sen tuoksu viipyy iholla vain hieman partavettä pidempään. Useimpien kölninvesien haju on melko mieto ja ”kesäinen”. Suuren alkoholi pitoisuutensa takia colognet ovat hyviä kuumemmissa ilmastoissa, joissa vahvemmat hajuvedet tuoksuisivat liikaa. Moderni markkinointi on mitä on, ja monet brändit käyttävät termiä cologne, vaikka oikeasti tarkoittavatkin eau de toilettea. Nenäsi oppii näiden kahden eron pienellä harjoittelulla.

Eau de Toilette

Suosituin miesten hajuvesi, eau de toilette sisältää 4-8% parfyymiöljyä ja sen tuoksu viipyy iholla tarpeeksi pitkään. Suurin osa miesten hajuvesistä onkin eau de toiletteja. ”Eau de toilette” sana tulee Ranskasta ja se tarkoittaa ”valmistautumista”.

Eau de Parfum

On epätodennäköistä, että ostat tietoisesti eau de parfuumia, ellet ole todellinen tuoksujen asiantuntija tai halua, että ominaistuoksusi aistitaan koko huoneessa. Nämä litkut ovat todella voimakkaita johtuen niiden suuresta parfyymiöljy pitoisuudesta 8-15%. Ne kestävät iholla koko päivän ja todennäköisesti vielä seuraavankin. Tämä puhtaampi hajuvesi tiiviste sijoittuu usein hieman korkeampaan hintaluokkaan.

Tuoksu muodostuu kolmesta osasta

Hajuveden alkaessa haihtua iholta, tuoksun eri osat tulevat esiin kolmessa eri osassa. Ensimmäisenä haihtuu latvaosa, joka muodostuu nopeimmin haihtuvista ainesosista, kuten sitruksesta ja aldehydeistä.
Toisena aistitaan tuoksun sydänosa, joka antaa hajuvedelle sille ominaisen hajun. Kuvaillessa hajuvettä ihmiset kuvailevat usein sen sydänosaa. Se on rikas ja täyteläinen, ja se muodostuu mm. kukista.
Viimeisenä hajuvesi muodostaa käyttäjänsä iholle hänelle yksilöllisen ominaistuoksun.

Säilytysjääkaappi

Hyvä hajuvesi voi säilyä vuosia, jos sitä pidetään pimeässä. Suihkepullossa säilytettäessä hajuvesi ei pääse kosketuksiin ilman kanssa. Avattavassa ja vajaassa pullossa hajuvedet voivat kuitenkin alkaa huonontua jo alle vuodessa. Korkealaatuiset hajuvedet huonontuvat paljon hitaammin, kuin huonot. Optimaalinen lämpötila hajuveden säilytykseen on 3-7 astetta.

Yhteenveto eri hajuvesistä

  • Hajuveden parfyymiöljy pitoisuus määrittää tuoksun voimakkuuden ja sen kuinka kauan tuoksu säilyy iholla.
  • Kuumemmilla keleillä tuoksut tuntuvat voimakkaammilta. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että eau de cologne eli kölninvesi on hyvä vaihtoehto kuumaan ilmastoon, ja eau de toilette toimii paremmin hieman viileämmässä.
  • Eau de toilette on yleisin hajuvesi tyyppi, ja sitä voikin melko huoletta käyttää tilanteessa, kuin tilanteessa.
  • Hajuveden lopullinen tuoksu muodostuu sen reaktiosta käyttäjänsä ihon kanssa. Niimpä sama hajuvesi tuoksuu erilaiselta eri ihmisillä.

 

Nyt perusteet on käyty läpi. Seuraavaksi voimmekin ulottautua hieman syvemmälle hajuvesien maailmaan ja tarkastella eri tilanteisiin sopivia hajuvesiä. Artikkeli jatkuu seuraavalla sivulla –>