Coleslaw on kaalisalaatti, jolla on pitkä historia yhdysvaltalaisissa ruokapöydissä. Se rakentuu keräkaalista, porkkanasta ja majoneesi- tai etikkapohjaisesta kastikkeesta. Pääraaka-aineiden lisäksi coleslaw-salaattia varioidaan reseptin mukaan muilla aineksilla ja eri maiden välillä coleslawissa voi olla suuriakin eroja.
Coleslaw tarjoillaan usein burgereiden, paistetun kanan tai ranskalaisten kanssa. Suomessa tätä herkkua käytetään tyypillisesti piristämään grillijuhlia ja makkara onkin täällä suosittu kyytipoika.
Huomioi ainakin nämä asiat valmistaessasi coleslawia:
- Kaalin tulee olla sopivan napakka – liian pehmeä kaali on ehdoton ei.
- Mikäli käytät kevyt majoneesia, ei salaatista tule tarpeeksi täyteläistä. Osta siis vain laadukasta ja rasvaista majoneesia.
- Coleslaw resepti saa potkua, kun siihen lisää tujauksen Tabasco-kastiketta tai hieman jalopenoja.
- Suolan, sokerin ja etikan tasapaino määrittelee salaatin suuret linjat. Maistele ja lisää aineksia tarvittaessa.
Coleslaw resepti (6 annosta)
- 800g valkokaalia
- 200g porkkanaa
- 3 kevätsipulia
Kastike:
- 1 dl kermaviiliä
- 1,5 dl rasvaista majoneesia
- 2 tl dijon-sinappia (tarvittaessa myös normaali käy)
- 2 tl valkoviinietikkaa
- 1 tl hunajaa (myös sokeri käy)
- mineraalisuolaa
- mustapippuria
- Tabascoa tai jalopenoja
Ohje
Pese kaali ja porkkanat. Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Tämä onnistuu helpoiten juustohöylällä, mutta myös terävä veitsi käy hommaan oikein hyvin. Raasta myös porkkana juustohöylällä ja hienonna kevätsipulit.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään isossa kulhossa, lukuun ottamatta mineraalisuolaa, mustapippuria ja Tabascoa. Lisää ne vasta myöhemmin muuhun seokseen hiljalleen samalla maistellen. Näin saat etsittyä sinulle sopivan suola-sokeri tasapainon.
Lisää kastike salaattiaineiden joukkoon ja sekoita. Anna makujen kehittyä jääkaapissa 2 tuntia.
Tiesitkö?
Coleslaw sana on juontunut alun perin Hollannin kielen sanoista ”kool” ja ”sla”, jotka yhdessä tarkoittavat kaalisalaattia.
Yhdysvalloissa coleslaw-salaatti saattaa usein sisältää piimää. Alueelliset erot ovat kuitenkin suuria. Pohjois-Carolinalaisissa grillijuhlissa tarjoillaan usein ”red slawia”, jossa majoneesi on korvattu ketsupilla ja viinietikalla.
Iso-Britanniassa coleslaw sisältää lähes aina kaalin lisäksi myös porkkanaa ja punasipulia. Saksanpähkinöitä ja rusinoita käytetään myös varsin paljon.
Italiassa coleslawiin, joka kulkee nimellä ”Insalata Capricciosa”, kuuluu myös kinkkua ja paprikaa.
Ruotsissa coleslawia tarjoillaan yleensä pizzan kanssa.