sammunut mies

Näin selviät työpäivästä krapulassa – Opas

Kello on puoli kahdeksan aamulla. Tuijotat silmäpussien takaa jatkuvasti piippaavaa herätyskelloa. Kiroilet itseksesi ja koet katumusta kuusi tuntia sitten ottamistasi jäger-shoteista. Työt alkavat tunnin päästä, mitä teet?

Mikäli sinulla on vesilasi yöpöydälläsi, niin aloita ottamalla siitä hörppy.

Seuraavaksi kysy itseltäsi: Voinko mennä krapulassa töihin? Kuinka paha tämä darra on todellisuudessa?

On mahdollisuus, että darra on paha, mutta ei niin paha, ettetkö pystyisi selviytymään siitä – ja töistä. Haluaisit varmasti jäädä kotiin nukkumaan ja kärsimään, mutta sairaan esittäminenkään ei huvita. Mikäli päätit olla ahkera työmies ja lähteä kankkusessa töihin, niin mikä on paras tapa selvitä työpäivästä? 

Selvitä itsesi työkuntoon

Aloitetaan kertomalla huonot uutiset: krapulaan ei ole olemassa ihmelääkettä.

”Käytännössä mikään ei pysty poistamaan krapulaa,”

sanoo Peter Mills, terveysteknologian konsultti.

Voit kuitenkin olla fiksu ja pyrkiä poistamaan krapulan aiheuttajia. Alkoholia et enää saa pois elimistöstäsi, mutta suurin osa krapulasta onkin itse asiassa univajetta. Jos sinulla on joustavat työajat, niin nuku suosiolla muutama tunti enemmän.

Kuten me kaikki tiedämme, niin alkoholi kuivattaa elimistöämme. Jos olit eilen fiksu, niin joit ison lasin vettä ennen nukkumaan menoa. Mikäli et tätä tehnyt, niin nyt on aikasi tankata vettä. Veden juominen pitkin päivää ei myöskään ole huonompi idea.

Kahvinjuojan on syytä juoda aamukahvinsa krapulassakin, mikäli hän ei halua kärsiä kahden eri aineen vieroitusoireista. Kahvi kuitenkin kuivattaa elimistöä kuten alkoholikin, minkä takia sinun ei kannata juoda montaa kuppia. Alkoholi laskee verensokeria, joten aamupala on pakollinen. Suolainen roskaruoka auttaa krapulaan, mutta tärkeintä on kuitenkin, että syöt jotain.

Raitisilma auttaa moniin asioihin – se mm. lievittää krapulaa. Tee pieni kävelylenkki, mikäli sinulla on aikaa. Voit myös kävellä krapulassa töihin, mikäli työpaikkasi ei ole kaukana.

Selviä töistämies työpaikalla darrassa

Töihin päästyäsi sinulla on kaksi vaihtoehtoa. Psykologi Jane Clarken mukaan parempi vaihtoehto on keskittyä työtehtäviin, jotka ovat innostavia. Jos olet seurallinen ihminen, niin etsi tehtäviä, joissa saat puhua ihmisille. Mikäli olet introvertti, niin etsi työtehtävä, johon voit uppoutua.

”Ajatuksesi määräävät pitkälti olotilasi,”

sanoo Clarke.

”Älä siis hoe itseksesi pahaa oloasi vaan ajattele, että kun nyt keskityn tähän, niin hetken päästä oloni on jo parempi,” hän jatkaa.

Mikäli darra on kuitenkin niin paha, että et kykene vaativiin tehtäviin, niin etsi itsellesi helppo, mutta kuitenkin sen verran mielenkiintoinen tehtävä, ettet nukahda.

Muista, että unenpuute ja muut krapulan osa-alueet voivat heikentää päätöksentekoasi. Ollessasi krapulassa töissä, pysy siis kaukana vastuullisista ja päätöksentekoa vaativista tehtävistä. Jos olet onnekas ja työpaikaltasi löytyy torkkuhuone, niin ota kymmenen minuutin päiväunet. Ne saattavat pelastaa päivän.

Jos olet selvinnyt ruokatauolle asti, mutta kärsit vieläkin, niin kokeile ottaa tasoittavaa. Tohtori Mills kertoo, että metanolimyrkytys on krapulan suurimpia aiheuttajia. Metanolia (alkoholi, joka saa näön lähtemään) esiintyy pieniä määriä lähes kaikissa alkoholijuomissa. Metanolin voi huuhdella elimistöstä pois – alkoholilla. Tällöin myös hyvinvointi lisääntyy ja darra vähenee. Käy hakemassa läheisestä pubista itsellesi yksi viinashotti, niin selviät työpäivästä.

Miten hoitaa kankkusen PR työpaikalla?krapulassa töihin

Ruokatauolla juominen voi olla hyvä idea fyysiseltä kantilta katsottuna, mutta se ei tee hyvää henkilökohtaiselle brändillesi. Tästä päästäänkin tärkeään kysymykseen: Miten hoidan krapulan PR-puolen?

Vaikka onkin houkuttelevaa jakaa ryyppytarina muiden kesken, niin sitä ei välttämättä kannata tehdä, mikäli muut työkaverit eivät olleet mukana. Jane Clarke kertoo, että ihmisillä on tapana muistaa kollegoidensa krapulat liiankin hyvin. Etenkin, jos nukahdat työpöydällesi. Krapulat saattavatkin heikentää mainettasi. Tämä ilmiö on hyvin voimakas myös työpaikoissa, joissa on vahva ”work hard, play hard” meininki.

Jos olit työporukalla yössä, niin on OK kertoa muille, että tulit hieman krapulassa töihin. Älä kuitenkaan ole se ihminen, joka kärsii eniten. Sijoita itsesi keskelle työpaikan krapula-asteikossa.

Viimeisenä, tarvitset poistumis-suunnitelman. Paras tapa selvitä iltapäivästä on löytää tehtävä, jonka kanssa aika kuluu nopeasti. Ylitöistä kannattaa pyrkiä luistamaan keinoista välittämättä. Aikaisin lähtemällä voit myös välttää työkavereiden vaatiman pubi-kierroksen.