navigaattoriviha

Evoluutio on syy siihen, että vihaat navigaattoria

Olet varmasti joskus huutanut navigaattorille. Mikäpä nyt raastaisi hermoja enemmän, kuin navigaattori, joka varoittaa käännöksistä aina liian myöhään. Navigaattori-viha onkin todella yleistä miesten keskuudessa.

Miksi naiset kuitenkin tuntuvat vain huvittuvan navigaattorin äänestä? Miten se voi olla mahdollista, kun me miehet usein alamme vain kiehumaan, kun navigaattorin tasainen ääni neuvoo meitä?

Viimeinkin olemme saaneet vastauksen tähän mieltä askarruttavaan kysymykseen. University of Utah on tehnyt tutkimuksen, josta käy ilmi, että miehille on kehittynyt parempi suuntavaisto, kuin naisille, koska miehet jotka ovat voineet vaeltaa pidempiä matkoja, ovat myös saaneet enemmän lapsia.

Tutkijat matkasivat Namibiaan tutkimaan ihmisiä, jotka kohtaavat samanlaisia haasteita navigoinnissa, kuin esi-isämme. Tuloksena oli, että paremman suuntavaiston omistaneet miehet pystyivät vaeltamaan pidempiä matkoja, ja näin ollen myös saamaan lapsia useampien naisten kanssa.

Tutkimuksessa huomattiin myös, että miehillä on parempi suuntavaisto, kuin naisilla. Suuntavaisto onkin evoluution miehille luoma etu, kertoo tutkimuksen tekijä, Layne Vashro.

Juurikin tämän takia mies haluaa usein kehittää omia suunnistustaitojaan, eikä anna jonkun muun, kuten tässä tapauksessa navigaattorin opastaa heitä. Miehet, jotka ovat itse opiskelleet hyviksi suunnistajiksi ovat todennäköisemmin saaneet geeninsä säilymään sukupolvien kierrossa tähän hetkeen asti.

Miehelle oli aikoinaan suuri etu, jos hän pystyi hahmottamaan karttoja päässään. Tällä tavoin he pystyivät tekemään pitkiä matkoja, eivätkä muutamat käännökset eksyttäneet heitä. Miehet pystyivät seuraamaan riistaeläimiä pitkiäkin matkoja ja palaamaan sen jälkeen turvallisesti leiriinsä. Useampien naisten tapaaminen näyttäisikin olleen vain työsuhde-etu.