Asiantuntija opastaa votkan ostamisessa

Viime aikoina markkinoille on alkanut tulemaan entistä enemmän premium-vodkaa. Kaikki brändit haluavat hypätä mukaan tähän maailmaan ja tuloksena on viinan valtameri, josta on vaikea löytää ne oikeat helmet. Kansalaisille ongelmia tuottaa vaikeus erottaa hyvät vodkat huonoista. Vai osaatko kertoa miten laadukas vodka eroaa halvemmasta viinasta? Kaikkihan ne maistuvat hirveältä raakana?

Apua tähän ongelmaan antaa Francois Thibault, Grey Goosen tislausmestari. Grey Goose onkin ensimmäisiä premium-vodkia, jotka tulivat markkinoille. Tässä artikkelissa Thibault opastaa meitä ostamaan premium-vodkaa, maistelemaan sitä ja kertoo faktoja sen valmistamisesta.

Viinan tislaaminen

Viinan historian aikana yritteliäät tislaajat ovat huomanneet, että sitä voidaan valmistaa lähes mistä tahansa tärkkelyspitoisesta ruuasta. Viinaa ollaan tislattu mm. perunoista, punajuurista, maissista ja viinirypäleistä. Ja jos oikein huono tuuri käy, niin viinasi saattaa olla tehty öljyn- tai puunjalostuksen jälkituotteista. Kippis!

Grey Goose valmistetaan ranskalaisesta vehnästä, josta tehdään myös kuuluisia patonkeja ja leivonnaisia. Grey Goosen reseptiä valmistellessa ajateltiin, että parhaista mahdollisista raaka-aineista tulee paras mahdollinen tuote. Thibault soveltaakin huippuruuan valmistuksen periaatteita vodkan valmistukseen: raaka-aineet ovat kaikki kaikessa.

Viinan voi tislata niin moneen kertaan, kuin vain haluaa. Useampi tislauskerta takaakin yleensä puhtaamman tuotteen. Grey Goose tislataan viidessä eri vaiheessa: alussa viinaa tislataan Ranskan Gognac:n alueelta löytyvän kalkkikiven avulla. Vodka viedään myös kuparin läpi, koska kuparin ja alkoholin tuottama reaktio saa aikaan suotuisia makuja.

Premium-vodkan ostaminenabsolut vodka maut

Markkinoiden valtaus on onnistunut hyvin, koska kalleimmatkin vodkat ovat tavallisen kansalaisen tavoitettavissa (toisin kuin esim. skottilaiset mallasviskit ja konjakit).

Joidenkin premium brändien menestystä on vesittänyt niiden liian suuri valikoima maustettuja vodkia. Absolut -vodka oli ennen kaikkien huulilla, mutta 50 makua myöhemmin siitä on tullut lähinnä lukioiden wanhojen tanssien ikoni. Jos tavoitteenasi on olla premium-merkki, niin panosta alkuperäiseen makuun. Grey Goose on julkaissut vain 3 maustettua versiota, jotka nekin tehdään samoista raaka-aineista, kuin alkuperäinen juoma.

Älä pilaa aromeja pakkasessa
vodkan maistelu

Viinan varastoiminen pakastimeen on yleinen käytäntö: Suurin osa ihmisistä juo vodka-shottinsa jääkylmänä, koska kylmyys turruttaa viinan makua. Thibeult on kuitenkin tunnettu vodkan maistelun puolesta puhujana – hän kehottaa maistelemaan vodkaa samaan tapaan, kuin viiniäkin.

”Jäähdytä se, mutta älä laita pakkaseen kahdeksi viikoksi,” Thibault sanoo.

Parhaat olosuhteet laadukkaan viinan maisteluun saat, kun laitat pullon pakastimeen tunniksi ja annat sen jälkeen levätä pari minuuttia ennen juomista. Tällöin sen maut aukeavat aivan uudella tavalla.

Thibaultin mukaan viinan maistamisessa on kolme eri vaihetta: Ensimmäisenä tunnet pistelyn huulillasi, seuraavaksi maistat sen kielesi etuosalla ja viimeisenä tunnet poltteen kurkussasi. Thibaultin mukaan sitruksen maun lisääminen Grey Gooseen saa sen maistumaan hieman mantelimassalta.

Pystyit sitten maistamaan mantelimassan tai et, niin premium-vodkaa ei kuulu juoda shotteina, ellet sitten tarjoile niiden rinnalla tuoreita ostereita (joka on muuten loistava tapa aloittaa romanttinen illallinen).

Maistelua, ei ryyppäämistävotka-koktaileja

Premium-votka on tarkoitettu pikemminkin maisteltavaksi, kuin humalan hakemiseksi. Tee siitä martini tai lisää sitruunaa ja tonic-vettä, niin saat miehisen drinkin. Yksi asia joka Grey Goosen tislausmestarilta jäi kertomatta, mutta olemme hyvin varmoja siitä, että näin on asian laita:

Votkasta ei tule niin pahaa krapulaa, kuin ginistä.