Teriyaki-kana on nopeasti valmistettava, helppo ja maukas ruoka. Ei tyypillisintä suomi-ruokaa, mutta sopii hyvin myös arkiruuaksi.
Teriyaki tulee japanin kielen sanoista teri (kiiltää) ja yaki (paistaa, grillata). Soijapohjaisella teriyaki-kastikkeella marinoidut ruoka-aineet saavat kiiltävän ja kauniin pinnan, josta kastikkeen nimikin kertoo.
Teriyaki-kana resepti
- 400g broilerin paistileikettä tai broilerifileitä
- 1 tuore chili
- 1 kevätsipuli
- basilikan lehtiä
- suolaa
- mustapippuria
- Tarjoile esim. nuudelien, parsakaalin tai riisin kanssa!
Teriyaki-kastike
- 1 dl soijakastiketta
- 1/2 dl fariinisokeria tai ruokosokeria
- 2 rkl seesamöljyä
- 3-4 rkl omenaviinietikkaa tai makeaa Mirin-riisiviiniä
- 1/2 dl vettä
- 2 tl maissitärkkelystä
- 2 tl inkivääriä (jauhettuna)
- 3 kpl valkosipulin kynsiä
Valmistusohje:
Aloita valmistamalla teriyaki-kastike. Ota itsellesi pieni kattila ja mittaa sinne kaikki kastike ainekset. Murskaa valkosipulinkynnet pieneksi. Kiehauta nopeasti kastike, käännä levy pienelle ja hauduttele muutaman minuutin ajan samalla sekoittaen.
Seuraavaksi pilko broilerit hieman pienemmiksi, suuhun mahtuviksi paloiksi. Laita broilerit syvälle lautaselle ja kaada päälle teriyaki-kastiketta. Anna marinoitua tunnin ajan. Kaikkea teriyaki-kastiketta ei välttämättä kannata marinointiin käyttää, sillä loput voidaan kaataa valmiin ruuan päälle. Huom. älä käytä marinoinnissa käyttämääsi teriyaki-kastiketta enää uudestaan.
Paista marinoidut broilerit kypsiksi paistinpannulla. Lisää mustapippuri ja suola.
Valmista nuudelit tai riisi. Laita nuudeli-/riisi-kattilan päälle siivilä ja höyrytä siinä parsakaalit. Pilko chili ja kevätsipuli. Kokoa annos lautaselle ja koristele basilikan lehdillä.
Japanilaiseen tapaan teriyaki-kanan kanssa voi tarjoilla sakea.
Vikat sanat
Maustetaanko teillä teriyaki kana kotikutoisella, vai kaupan teriyaki-kastikkeella? Minkälaisia ovat makuerot? Paras kaupasta saatava teriyaki-kastike?