rokkabilly pompadour

Taisteluananas – Muotoilu- ja leikkausohjeet

Pompadour, eli ns. taisteluananas on yksi kaikkien aikojen klassisimmista hiustyyleistä. Se on alun perin ollut naisten suosima kampausmalli. Se onkin saanut nimensä Ranskan kuninkaan Ludvig XV:n vaimon, Madame de Pompadourin mukaan. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen taisteluananas alkoi saada suosiota myös miesten hiustyylinä.

Elvis rokkasi pompadouria 1950-luvulla, ja hän onkin kaikkien aikojen tunnetuin taisteluananaksen sanansaattaja. Hiusmallia alettiinkin Elviksen takia kutsumaan myös rokkabilly -lookiksi.

Taisteluananas on kehittynyt vuosien varrella todella paljon, ja siitä on tehty eri versioita. Nykyään löytyy jo jokaiselle kasvotyypille ja miehelle sopiva pompadour -kampaus. Tyyli on noussut miesten keskuudessa todella suosituksi ja se onkin yksi yleisimmistä miesten hiustyyleistä. Leikkaus tapaa muuttamalla kyseisen leikkauksen saa sopimaan lähes jokaiseen päähän.

Pompadour on 2010-luvulla noussut taas muotiin. Kampaus on nähty mm. Justin Timberlaken, Gwen Stefanin, Alicia Keysin, Adam Lambertin, Rihannan, ja Bruno Marsin päässä.

Muoti-ilmiön seurauksena kaiken ikäiset miehet ympäri maailmaa ovat valinneet hiustyylikseen pompadourin, eli taisteluananaksen. Nämä miehet eivät kuitenkaan hae kampaukseltaan klassista rokkabilly -lookia, vaan valitsevat usein nykyaikaisen version kampauksesta.

Klassinen pompadourperinteinen pompadour hiustyyli

Tässä versiossa sivut perinteisesti jätetään hieman pidemmiksi, kuin nykyaikaisessa versiossa. Päänahka ei saa paistaa läpi, jos tavoittelet klassista lookia.

Klassinen pompadour korostaa partaa ja saa sen näyttämään tuuheammalta. Se onkin saavuttanut suurta suosiota myös parrakkaiden hipsterien päissä.

Muotoiltavat, hieman pidemmät sivut sopivat monille eri kasvotyypeille, mutta etenkin pitkäkasvoisille, sillä ne luovat hieman pyöreyttä kasvoihin. Jos pääsi kuitenkin on jo valmiiksi pyöreämmän mallinen, niin suosittelen lämpimästi, että leikkaat sivut melko lyhyiksi.

Nykyaikainen pompadourModerni taisteluananas hiusmalli

Hiusmallin nykyaikaisessa versiossa sivut häivytetään niin, että hiukset pitenevät pään kruunualuetta (päälliosa) kohti mentäessä. Päälaen pitkät hiukset voidaan leikata niin, että ne yhdistyvät sivuihin. Ne voidaan jättää myös kokonaan yhdistämättä, jolloin ne voidaan laittaa roikkumaan sivujen päälle, kuten undercut (ananas) malleissa.

Pompadourin eri tyylejä valitessa tulee aina ottaa huomioon omat kasvojen piirteet ja pään muoto. Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä pidemmät sivut, sitä pyöreämmältä pää näyttää. Pyöreäpäisten kannattaakin leikata sivut todella lyhyiksi, ja kapeakasvoiset voivat jättää niihin hieman pituutta. Kysy myös parturin mielipidettä, sillä hän todennäköisesti ymmärtää asiasta enemmän, kuin sinä.

Muotoilu ohjeet

Jos haluat taisteluananakseesi terävän ja kiiltävän viimeistelyn, niin suosittelen käyttämään märkiin hiuksiin tarkoitettua pomadea tai vahvaa muotoiluvaahtoa (jos haluat vahvempaa kiiltoa ja pitoa) pyyhkeellä kuivattuihin hiuksiin. Jos haluat lisätä muotoilutuotteesi märkiin hiuksiin, niin käytä American Crewin Supergluea tai Kevin Murphyn Super Goota.

Kiiltotuotteita käytettäessä kannattaa aina aloittaa pienellä annoksella. Aloita levittäminen pään sivu- ja takaosasta. Tällä tavoin ei eteen kerry valtavaa määrää kiiltoa, joka saa etuhiukset nopeasti näyttämään rasvaisilta.

Jos taisteluananas tarvitsee enemmän pitoa, niin puhalla hiuksesi hiustenkuivaajalla siihen suuntaan, mihin aiot ne muotoilla. Tämän jälkeen lisää niihin American Crewin Boost Creamia tai L’Oreal Texture Dustia. Aloita tuotteen levittäminen aina hiusten juurista.

Tarvittaessa voit käyttää päällä oleviin pitkiin hiuksiin vielä jotain muuta muotoilutuottetta saadaksesi niihin rakennetta. Lisää niihin hiuslakkaa, jos epäilet, että kampauksesi ei tule muuten kestämään. Älä kuitenkaan tee yleisintä hiustenlaitto virhettä, ja laita liikaa tavaraa päähäsi.

 

Yhteenveto

Pompadour on parhaimmillaan ajaton ja muuntautumiskykyinen miesten leikkaus. Hiusmallia tullaan varmasti näkemään vielä jatkossakin ihmisten päissä – varmaan yhä etenevissä määrin seuraavan vuoden aikana.

Jotta taisteluananas pysyisi tuoreen näköisenä, kannattaa hankkia hiustenleikkuukone ja ajella sivut 2-3 viikon välein. Muotoiluun saa kulumaan paljon aikaa mikäli haluaa, että hiukset näyttävät hyvältä päivittäin.