e-paperi kellot ovat pian täällä

Sonyn uusi e-paperi kello on minimalistinen, mutta ei älykäs

”Isot ja kulmikkaat puhelimet ovat asia erikseen, mutta puettavan rannekellon on pakko näyttää hyvältä,” -Stuart Miles.

Vain päiviä myöhemmin, kun Sony oli myöntänyt Wall Street News:lle kehittelevänsä uutta e-paperista valmistettavaa kelloa, nettiin vuosi kuvia, jotka paljastivat koko totuuden.

Sony tunnusti myöhemmin olevansa Fashion Entertainments -yhtiön takana. FE oli nostanut 25.000 euroa rahoitusta japanilaiselta Makuake -sivustolta. Sony halusi tutkia tuotteen menestymistä ilman, että tuote olisi saanut vetoapua tekniikkajätin nimeltä.

FES Watch on minimalistinen ja yhdellä viisarilla toimiva rannekello. Se on tehnyt vaikutuksen kriitikoihin ja sen patteri voikin kestää jopa 60 päivää. Tämä on todella hyvin verrattuna muihin ”älykelloihin”, sillä tavallisesti niiden lataus kestää maksimissaan kolme päivää.

Kellon taulu ja ranneke ovat valmistettu kokonaan sähköpaperista, joka tarkoittaa sitä, että sen ulkoasu on käyttäjän muokattavissa. Sony onkin kehittänyt yli 20 värivaihtoehtoa, joita käyttäjä voi vaihdella silmänräpäyksessä.

”Ennustan, että seuraavina vuosina muoti tulee näyttelemään isoa roolia tekniikanalan kehityksessä,” sanoi Pocket-lintin Stuart Miles BBC:lle.

FES Watchin ongelmaksi voi kuitenkin koitua muodin sijaan sen tekniikka. Sen ominaisuudet ovat hyvin rajoitettuja verrattuna Applen ja Samsungin älykelloihin, sillä e-paperi ei kykene samoihin ominaisuuksiin, kuin perinteinen LCD -näyttö.

Joka tapauksessa FES Watch on kunnianhimoisten e-paperin ja muodin yhdistämisprojektien etulinjassa. Sonyn on kerrottu suunnittelevan myös kenkiä, kravaatteja ja laseja samasta materiaalista.

FES Watchille ei ole vielä kerrottu virallista julkaisupäivää, mutta raporttien mukaan Makuaken kautta projektia tukeneet voivat odottaa kellojensa saapuvan toukokuussa 2015.

Vikat sanat

Kysymys: Onko e-paperista valmistettu kello tarpeeksi tyylikäs, jotta se voi kompensoida puutteitaan? Haluaisitko yksinkertaisen, mutta tyylikkään kellon, jonka väriä ja ulkoasua voi muuttaa sähköisesti napin painalluksella?

Fakta: Sähköpaperin kehittäminen vei 40 vuotta. Sitä alettiin suunnitella jo 70-luvulla ja materiaalin kehitys alkoi vuonna 1992.