kansitakki miehelle

Kansitakki tekee paluun

Tänä vuonna tein jotain mitä en ollut koskaan ennen tehnyt. Ostin kansitakin, eli kipparitakin (pea coat). Säännöllisin väliajoin kansitakki on ollut muodin nousukiidossa. En kuitenkaan ollut ennen tätä talvea kokenut tarvetta tarttua kyseiseen ilmiöön.

Kansitakki ei ole mikään uusi keksintö. Eurooppalaiset purjehtijat olivat ensimmäisiä kansitakin käyttäjiä. Tämän jälkeen Yhdysvaltojen laivasto alkoi myös käyttämään kansitakkia. Ensimmäinen maininta kansitakista Yhdysvaltojen lehdistössä on peräisin 1720-luvulta.

Alkuperäinen nimitys kansitakille oli Hollannin kielinen pijjekker. Kansitakin erotti muista takeista sen kangas: sininen ja karkea tweed-kangas.

Laivastoajat

Monilla pukeutumisperinteillä on sotilaalliset juuret. Niin on myös kansitakilla, jota käytettiin Yhdysvaltojen laivastossa. Merivoimien upseerit käyttivät nykyisen kaltaista kansitakkia. Ainoana erona oli olkakoristeet, eli epoletit ja kultaiset napit.

Merivoimien upseereille valmistettiin myös pitkiä kansitakkeja, eli bridge coatteja. Nämä erosivat tavallisesta kansitakista pituudeltaan: bridge coat ulottuu polviin asti. Tämä malli ei kuitenkaan saavuttanut suosiota siviilissä.

Ottaessamme huomioon kansitakin historian, niin ei ole ihme, että takki toimii varsinkin hieman ”fiksumman” näköisissä tyyleissä, kuten puvun kanssa. Monipuolinen takki kuitenkin saadaan toimimaan myös t-paidan ja farkkujen kanssa.

Kuinka käytän kansitakkia?

Kansitakkia yhdistellään vaatteisiin aivan kuten muitakin takkeja. Huomion arvoinen vinkki on kuitenkin se, että kipparitakin alin nappi kannattaa jättää käytännön syistä auki – kävely on tällöin paljon helpompaa.

Tätä ajatonta takkia voi yhdistellä farkkukankaaseen, saappaisiin ja neuleisiin. Tällöin tuloksena on huoleton ja rento lookki. Kansitakki toimii erinomaisen hyvin myös perus t-paidan kanssa. Takkia voi yhdistää myös suoriin housuihin ja kauluspaitaan, jolloin saat hieman ”fiksumman” näköistä tyyliä.

Jos etsit jotain millä voisit erottua joukosta, niin hanki kamelin tai punaviinin värinen kipparitakki. Kamelin ruskea ja viininpunainen ovat hyviä värejä, sillä niitä on yhtä helppo yhdistellä muihin väreihin, kuin laivaston sinistäkin.

Mikäli etsit kaappiisi klassista ja arvonsa säilyttävää takkia, niin ostan laivaston sininen kansitakki. Klassisempaa saa hakea keskiajalta asti.

Mistä hankin?

Parhaimmat kansitakit ovat tietenkin kaduntallaajan tavoittamattomissa. Hyviä kipparitakkeja tekeviä brändejä ovat mm. Zara, Reiss, Jaeger, Austin Reed, Jigsaw ja Ted Baker.

 

Yhteenveto

Kansitakki on eniten historiaa omaava takki, joka on vieläkin myynnissä. Se tulisi olla osa jokaisen tyylikkään miehen vaatekaappia, koska se ei ole menossa pois muodista.

Fiksu, kestävä ja maskuliininen – tämä vaatekappale näyttää yhtä hyvältä niin puvun, kuin t-paidan ja farkkujenkin kanssa.

Omistatko kipparitakin? Miksi, tai miksi et? Ota osaa keskusteluun kommenttikenttää käyttämällä.