Isoäidin ruskea jauhelihakastike resepti

maailman paras ruskea jauhelihakastike

”Spagettia ja jauhelihaskastiketta!”

Näin lapsilla usein tapana tokaista äidin kysyessä ruokatoiveita. Kaikki varmasti ovatkin päässeet tätä arkista herkkua maistamaan. Ikimuistoisimman ruskean jauhelihakastikkeen on usein valmistanut oma äiti tai isoäiti… Mutta miten päästä takaisin lapsuuden tunnelmiin ja valmistaa perinteistä, täyteläistä (ja rasvaista) ruskeaa jauhelihakastiketta?

Ruskea jauhelihakastike on herkku, jonka ydin piilee kauniiksi ruskistetuissa vehnäjauhoissa. Kastikkeen suurustaminen jauhoilla onnistuu kiireisimmillä kavereilla samalla pannulla jauhelihojen kanssa. Vaikka tämä onkin helpoin tapa tehdä kastike, niin se tuo turhia paakkuja kastikkeeseen. Siksi ensin kannattaakin paistaa jauheliha ja kuullottaa sipulit, jonka jälkeen ne voi siirtää toiseen astiaan odottamaan. Tämän jälkeen voit rauhassa ruskistaa vehnäjauhot voissa.

Onnistuneen ruskean jauhelihakastikkeen salaisuus on juuri oikean verran ruskistetut, kullanruskeat jauhot. Täydellinen väri antaa parhaan maun.

Ruskea jauhelihakastike on paitsi nopea ja edullinen valmistaa, myös helposti oman maun mukaan tuunattava ruoka. Kastikkeeseen kannattaa halutessaan lisätä vaikkapa sieniä, juustoa, porkkanaa tai valkosipulia. Valmiin annoksen voi koristella tuoreilla yrteillä. Timjami, persilja ja rakuuna ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta ne kannattaa lisätä vasta valmiin annoksen päälle, jotta niiden maku tulisi esiin.

Ruskean jauhelihakastikkeen resepti (3-4 annosta)

  • 400g naudan jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 4 rkl voita (1 rkl jauhelihan ja sipulin paistamiseen, 3 rkl jauhojen ruskistamiseen)
  • 1 rkl tomaattipyreetä
  • 2 dl vettä
  • 1,5 dl ruokakermaa
  • lihaliemikuutio
  • mustapippuria
  • suolaa

Ohjeet

Aloita pilkkomalla sipuli ja valkosipulin kynsi pieniksi palasiksi. Laita liesi päälle ja heitä paistinpannulle sipuli, valkosipuli ja jauhelihat. Kuullota sipulit ja paista jauheliha ruskeaksi.

Laita sipulit ja jauhelihat lautaselle odottamaan. Heitä pannulle 3 ruokalusikallista voita ja sama määrä vehnäjauhoja. Ruskista jauhot kullan ruskeiksi jatkuvasti sekoittaen. Tämä on tärkein vaihe jauhelihakastikkeen valmistuksessa ja se ratkaisee koko kastikkeen onnistumisen. Lopputuloksena tulisi olla tasaisesti ruskistuneita vehnäjauhoja. Huomaa, että jauhojen väri tässä vaiheessa määrittää kastikkeen värin.

Sekoita lihaliemikuutio kahteen (2) desiin kuumaa vettä. Kaada vesi hitaasti kokoajan sekoittaen jauhojen sekaan. Tämän jälkeen lisää kastikkeeseen jauheliha, sipulit, tomaattipyree, mustapippuri ja suola. Lämmitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.

Tarjoile ruskea jauhelihakastike spagetin, pastan tai perunoiden kanssa!

Vinkkejä

  • Mausta ruskea jauhelihakastike muutamalla chilillä, pestolla tai tuorejuustolla.
  • Koristele annos rucolalla, timjamilla tai persiljalla.
  • Naudan jauhelihan lisäksi kannattaa kokeilla myös poron tai hirven jauhelihaa.
  • Sienet sopivat hyvin ruskeaan kastikkeeseen.