omenapiirakka pellillinen paloiteltuna

Isoäidin helppo omenapiirakka pellillinen

”Kanelin tuoksu leijailee ympäri taloa, kun äiti on juuri ottanut piiraan pois uunista. Nälkä alkaa kasvaa silmissä.”

Omenapiirakasta on monia erilaisia variaatioita ja eri maissa ne valmistetaan eri tavoin. Pyöreiden omenapiirakoiden pinnalle asetetut omenalohkot on usein tapana peittää taikinasta muovatulla kannella tai ristikolla. Tällöin myös omenalohkot voidaan jättää paksummiksi, sillä ne kypsyvät nopeammin.

amerikkalainen omenapiirakka taikinakannella
Amerikkalainen omenapiiras

Suomalaiselle omenapiirakka tarkoittaa kuitenkin yleensä ns. avopiirasta, johon ei kansia tai ristikoita laiteta. Piirakkataikina peitellään ohuilla omenaviipaleilla, pinnalle ripotellaan sokeria ja kanelia, jonka jälkeen mehevä omenapiirakka pellillinen laitetaan uuniin ja nautitaan. Tämän omenapiirakka reseptin avulla valmistat perinteisen, suomalaisen ja helpon ”avopiiraan”.

Omenapiirakka (pellillinen)

  • 4 kananmunaa
  • 3,5dl sokeria
  • 4dl vehnäjauhoja
  • 2tl leivinjauhetta
  • 200g sulatettua voita, margariinia tai pullorasvaa (esim. Flora Kulta Juokseva)
  • 2dl kermaa tai maitoa

Piirakan pinnalle:

  • 3-5 omenaa viipaloituna
  • kanelia
  • sokeria

 

Ohje:

Ensimmäisenä laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Seuraavaksi vatkaa kananmunat ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Aikaa tähän menee vatkaimen tehosta riippuen n. 2-5 minuuttia. Vatkaaminen onnistuu käsinkin, mutta laatu ei tuolloin useinkaan yllä samalle tasolle.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne valmistamaasi vaahtoon. Lisää sekaan myös maito ja voi/margariini/öljy. Sekoita hyvin.

Kaada valmistamasi taikina leivinpaperilla vuoratulle reunalliselle uunipellille. Tee omenoista ohuita viipaleita ja pinnoita taikina niillä. Muista poistaa omenoista siemenkota!

Lisää pinnalle vielä sokeria ja kanelia. Paista uunissa 225 asteessa, kunnes pinta on kauniin ruskean värinen. Omenapiirakka pellillinen paistuu noin 15 minuutissa, riippuen uunin tehosta.

Mehevä omenapiirakka tarjoillaan perinteisesti vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. Lisukkeena käytetään usein myös mansikoita, joita suosittelenkin kokeilemaan!

Vikat sanat

Suositko avonaisia, vaiko kenties kannellisia omenapiirakoita? Kumpia isoäitisi valmisti? Mikä on maailman paras omenapiirakka resepti?