viskiä lasissa

Viski on skottien suosikki – Opi 3 asiaa

”Skotlanti on juomaveikkojen maa.”

Nostaessani neljännen viskilasin huulilleni tajuan, että Skotlanti on todella hieno maa. Skotlannin matkallani kävin ohjatulla kierroksella Balvenie:n tislaamolla. Matkallani opin monia asioita maltaista, viskin ystävistä ja tavallisista skotlantilaisista kaduntallaajista. Asenteeni skotlantilaista viskiä kohtaan muuttui lopullisesti. Jokainen skotlantilainen tietää ainakin seuraavat asiaa viskistä:

Viski sopii kaikille

Edinburghin skottilaisten mallasviskien yhteisö teki minuun syvän vaikutuksen. Se on klubi, johon voi liittyä jäseneksi. Klubi ostaa tislaamoilta kokonaisia tynnyreitä, jonka jälkeen ne pullotetaan ja leimataan hilpeillä etiketeillä, joissa on vain numero ja lyhyt kuvaus nesteen mausta. ”Jar Jar Blinks in trouble again” ja ”A big eye-watering slap” olivat kaksi suosikkiani. Hauskat etiketit ja sitäkin hauskempi yhteishenki illan aikana kertoivat jotain skotlantilaisesta kulttuurista ja erityisesti sen viskikulttuurista. Suomalainen tuntee olonsa kotoisaksi Skotlannissa, koska siellä ihmiset ovat suomalaiseen tapaan hyvin vaatimattomia (ja pitävät juomisesta).

Olen aina pitänyt skottiviskeistä ja erityisesti mallasviskeistä. En kuitenkaan ennen matkaani ollut tajunnut mitään tuon juoman ympärillä elävästä kulttuurista. Hienot paketoinnit, skotlantilaiset nimet ja korkeat hinnat olivat antaneet minulle kuvan hieman elitistisestä ja snobimaisesta viskikulttuurista. Olin kuitenkin väärässä, onneksi. Skotlannissa viskin juonti ei ole vakavaa eikä vaikeaa. Se on hauskaa ja yhteisöllistä touhua.

Sinä iltana skottilaisten mallasviskien yhteisöä edusti Sam Simmons, joka on myös Balvenie:n tislaamon brändin edustaja. Hän oli hyvin suorapuheinen mitä viskiin tuli: ”Se on viljelijän juoma,” hän kertoi. Ei snobbailua, eikä pukukoodeja – Skotlannissa kaikki oli hyvin yksinkertaista ja simppeliä. Vietettyäni viikon maassa, tajusin kuinka syvälle kulttuuriin tuo viljelijöiden juoma oli juurtunut.

Taksimatkalla keskustelimme viinaksien hinnoista kuskin kanssa. Hän totesi pian, että ”Skotlanti on juomaveikkojen maa”.

Viski on vain tislattua olutta

olut-tuoppi

Skotlannissa on yli 100 tislaamoa, jotka valmistavat viskiä. Balvenie edustaa itseään yhtenä viidestä viimeisestä perinteisestä perheyrityksestä alalla. Viskin valmistus alkaa Balvenien tiloilta, jossa kasvatetaan ohraa. Ohrat korjataan talteen ja viedään vanhaan varastoon, jossa ne muussataan ja laitetaan valtaviin puutynnyreihin käymään. Tuloksena on nestettä, joka on oluen kaltaista – sillä erotuksella, että siinä ei ole humalaa. Tämän jälkeen neste tislataan suurissa kupari astioissa, joissa siitä tulee kirkasta ja vahvaa tavaraa. Sen jälkeen viski kypsytetään kymmeniä vuosia ja lopputuloksena syntyy skottiviskiä.

Skottiviskejä on kolmea eri lajia, mutta variaatioita löytyy satoja

Skotlannissa on käytännössä kolme erilaista viskiä: blended -viski, mallasviski (single malt) ja single cask, eli yhdestä tynnyristä peräisin oleva viski. Blended-viskiä on skottiviskeistä 90 prosenttia. Blended-viskissä 1/3 on mallasviskiä, joka on peräisin yleensä eri tislaamoista. 2/3 juomasta on tyypillisesti halvempaa viljaviskiä. Sekoitus-viskit (blended) ovat tasalaatuisia, vaikka viskin maku vaihteleekin eri tynnyreiden välillä. Sekoittamisella voidaan taata, että jokainen pullo maistuu samalta. Grant’s on hyvä esimerkki skottilaisesta blended-viskistä.

Mallasviskiä alettiin valmistaa 60-luvun alussa ja siitä tulikin nopeasti viskiharrastajien suosikki. Single malt -mallasviskit tehdään kokonaan mallasviskeistä, joita sekoitetaan eri tynnyreistä. Sana ”single” tarkoittaa, että kaikki ainekset ovat peräisin samasta tislaamosta. Tämä auttaa skotteja tekemään ainutlaatuisia ja luonteikkaita viskejä.

Viimeisenä on single-cask -viski, joka valmistetaan vain yhden tynnyrin aineksista. Siksi se on ainut viskilaatu, jota ei sekoiteta lainkaan. Single-cask:n valmistaminen on yksinkertaista: pullottaja maistaa tynnyrin sisältöä ja jos se maistuu tarpeeksi hyvältä, niin tynnyri pullotetaan ilman sekoituksia. Juodussasi yhden tynnyrin viskiä tiedät, että maailmassa on vain n. 300 muuta pulloa, jotka maistuvat samalta. Tämä laatu on harvinaisempaa, mutta ei juurikaan kalliimpaa tai parempaa, kuin muut laadut. Yhden tynnyrin viskit ovat usein hieman väkevämpiä, kuin mallas- ja blended-viskit, sillä niihin ei lisätä lainkaan vettä pehmentämään makua. Siksi niihin onkin syytä lisätä sitä itse, ellei halua irvistellä.