farkkujen pesu

Farkkujen pesu – ohjeet

Farkkujen pesuun löytyy paljon erilaisia ohjeita. Pesutapaan vaikuttaa paljolti se, että ovatko farkkusi denim- vai stretch -farkut. Denim -farkkujen pesu ei kannata ensimmäiseen puoleen vuoteen, koska silloin farkut muokkautuvat omistajansa jalkoihin sopiviksi ja peseminen häiritsee tätä prosessia. Stretch -farkut taas muokkautuvat jalkoihin huomattavasti nopeammin. Stretchien peseminen saa ne palautumaan pienemmiksi ja polvipussit katoamaan. Denim –farkuilla suunta on päinvastainen.

Farkut tulisi pestä 30-40 asteessa kevyellä konepesulla ja ne kannattaa myös kääntää pesua varten väärin päin. Älä täytä konetta liian täyteen, koska silloin denim -kangas menettää hohtonsa ja farkut menettävät väriä. Stretch -farkkujen pesu eroaa denimistä siten, että niitä pestäessä ei kannata käyttää lainkaan huuhteluainetta.

Älä käytä valkaisuainetta

Farkkujen kanssa ei koskaan tulisi käyttää valkaisuainetta (pl. valkoiset farkut). Katso pesuaineen tuoteselosteesta, ettei siinä lue ”optinen valkaisuaine” tai muuta vastaavaa. Farkkujen pesussa kannattaa käyttää mieluummin tummalle pyykille tarkoitettuja mietoja pesuaineita.

Kuivaus

Älä kuivaa farkkuja kuivausrummussa sillä se tuottaa farkkuihin raitoja ja saattaa kutistaa niitä. Ensimmäisien kuukausien aikana kannattaa farkkuja tuulettaa ulkoilmassa pesun sijaan.

Toinen hyvä tapa raikastaa farkkuja on kääntää ne väärin päin ja suihkuttaa niihin vaatesprayta.

Värien lähteminen

Harmittaako sinua farkkujesi haalistuminen aina ensimmäisen pesun jälkeen? Tässä on sinulle hyvä vinkki:

Käytä viinietikkaa pestessäsi farkkusi ensimmäistä kertaa. Käännä farkut nurin päin ja pese ne kylmässä vedessä. Kaada koneeseen lasillinen viinietikkaa ja aseta koneeseen puolikas pesuohjelma. Ohjelman jälkeen anna farkkujen vielä imeä vettä ja etikkaa itseensä vähintään parin tunnin ajan. Tämän jälkeen käynnistä kone uudelleen ja valitse tällä kertaa kokonainen pesuohjelma. Aseta farkut kuivumaan pyykkitelineeseen ja silota rypyt käsin.

Viinietikka pesu auttaa sinisen värin tarttumiseen denim -kankaaseen. Kun jatkossa peset normaalisti farkkujasi niin niiden väri vain parantuu ja syvenee.

Huom. pestessäsi farkkuja ensimmäistä kertaa, älä koskaan laita muita vaatteita joukkoon, sillä silloin farkuista saattaa irrota paljon väriä, joka puolestaan voi värjätä muut vaatteesi.

Tahrojen poisto

likaiset farkut

Yksittäiset tahrat kannattaa poistaa kosteuspyyhkeellä. Veden käytössä kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä vesi voi tehdä farkkuihin vaaleita läiskiä. Varmin tapa saada tahra pois on viedä farkut pesulaan ja teettää niille kemiallinen pesu.

Vikat sanat

  • Farkut ovat yleensä denim- tai stretch -farkkuja. Denimiä ei kannata pestä ensimmäiseen puoleen vuoteen. Strecthiä pestäessä ei saa käyttää huuhteluaineita.
  • Ennen farkkujen pesua kannattaa ne kääntää nurin.
  • Farkkuja ei kannata kuivata kuivausrummussa. Älä myöskään käytä valkaisuainetta farkkujen pesussa.
  • Pesulämpötilan tulee pysyä 30- ja 40-asteen välillä.