koktail-koira

Dry martini – Ohjeet ja välineet

Tuskin olen hurjasti väärässä väittäessäni, että vodka- ja dry martini ovat kaikkien aikojen hienostuneimmat drinkit. Korkeassa lasissa, läpinäkyvässä nesteessä ja oliiveissa on nyt vain sitä tiettyä glamouria, joka antaa juojasta hieman erilaisen kuvan, kuin lager-bissen kittaajasta.

Monet ihmiset luulevat, että Bondinkin suosima martini on helposti valmistettava koktaili.

Totuus: ei ole, ainakaan ilman kunnon välineitä.

James Bondia pidetään yleisesti täydellisen miehen ikonina. Onhan hän atleettinen, ovela ja seksikäs – ainakin naisten mielestä. Hän ei kuitenkaan juuri koskaan lähde taistelukentälle ilman vierailua MI6:n lisävaruste-asiantuntijalla, Q:lla.

Q voisi olla hyödyllinen kaveri elämäämme, mutta hänen apuaan tarvitsemme etenkin Bondin suosikkijuoman – Vodka Martinin valmistamisessa. Toisin kuin normaalit juomasekoitukset, jotka tyypillisesti vaativat vain jäitä ja vakaata kättä, niin martinit vaativat lisävarusteita keittiöömme, jotta ne pääsisivät ansaitsemalleen tasolle.

Anna meidän olla Q:si ja esitellä tarvittavan laitteiston ja reseptit, joiden avulla vodka- ja dry martinisi saavat salaiset agentitkin ylpeiksi.

Välineetsheikkeri, alkomitta ja koktail-siivilä

Alkoholimitta

Jokaisen kotibaarimikon varustukseen tulee ehdottomasti kuulua alkomitta, joka onkin useimmiten aloittelijan hankinta nro. 1. Epäonnistuneen koktailin saa helposti loihdittua, jos saatavilla ei ole kunnon mittaa. Suomessa baarimittojen tilavuudet ovat tyypillisesti 2 cl ja 4 cl.

Shaker

Ravistettuna, ei sekoitettuna. Jotta martineistasi tulisi autenttisia, niin tarvitset ravistimen.

Toiseksi tärkein väline baarimikolla on hyvä ravistin, eli shaker. Shakereita myydään kolmea eri tyyppiä: metallisia kaksi- (French Shaker) tai kolmiosaisia ravistimia (Cobbler Shaker), sekä Boston shakereita.

Boston shakerin, French shaker ja Cobbler shaker ovat kaikki hyviä valintoja kotibaariisi.  Boston shaker koostuu kahdesta osasta: metallisesta alaosasta ja sen päälle asetettavasta sekoituslasista. Boston shaker on loistava valinta, sillä se soveltuu myös isompien juomamäärien valmistamiseen – senpä takia se kuuluu myös ammattibaarimikkojen repertuaariin. Boston shakeriä varten kannattaa ostaa erillinen koktail-siivilä.

French shaker on sheikkereistä helppokäyttöisin, ja se yleensä sisältää jo valmiiksi koktail-siivilän. Pieni koko voi joissain tapauksissa koitua ongelmaksi, jos valmistat isompia määriä martinia.

Koktail-siivilä

Juomaan livahtanut jääpala tai hedelmän palanen voi heikentää koktailin makua ja ulkonäköä. Martinissa ei perinteisesti kuulu olla jäitä, mutta niitä tarvitaan kuitenkin sekoituksessa, jotta juoman lämpötila saadaan optimaaliseksi. Koktail-siivilän avulla jäät saa pidettyä poissa drinkistä.

Siivilä kiinnitetään Boston shakerin teräsosaan sekoittamisen jälkeen, josta juoma kaadetaan suoraan lasiin. Siivilän kierteet pitävät sen tiukasti paikallaan.

Seuraavalta sivulta löydät dry- ja vodka martinin reseptit ja valmistusohjeet –>