Nykyaikainen chukka

Chukka -saappaat ovat klassikko

Chukka -saapas on ajaton palanen miesten pukeutumista, tai ainakin klassikko. Niiden syntymähetki on tarkasti dokumentoitu sillä kuten monet muutkin modernit tyylit, niin tämäkin kehitettiin urheilukäyttöön. Toisen maailmansodan ansiosta se pääsi kuitenkin sarjatuotantoon.

Ensimmäisen kerran chukka -saappaita nähtiin 1800-luvun Intiassa. Siellä asuneet brittiläiset poolonpelaajat kyllästyivät tiukkoihin ratsastussaappaisiin ja heille luotiin nilkkaan ulottuva jodhpur -saapas. Jodhpureista poistettiin vaivaava solki sekä remmi ja ne nimettiin uudestaan. Nimensä ne saivat poolo-otteluiden erätauoista, joita kutsuttiin chukkiksi.

Aavikkosotilaiden saapas

Chukkaa käytettiin sotilaiden kenkänä

Nilkkasaapas, jota nykyään kutsumme nimellä ”chukka”, ilmestyi läntisille markkinoille ensimmäisen kerran nimellä ”Clarks Desert Boot”.

Markkinoille saappaan toi 1940-luvulla C. & J. Clark International ja suunnittelijana toimi yhtiön perustajan pojanpojanpoika Nathan Clark, joka kiinnitti huomiota Pohjois-Afrikassa taistelleiden brittisotilaiden kengitykseen.

Nämä sotilaat olivat huomanneet, että heidän korkeat, jäykät ja raskaan kumipohjan omaavat sotilas-saappaat eivät olleet aavikolla käytännöllisiä. He kääntyivät kairolaisen suutarin puoleen, joka täytti heidän tarpeensa saappaalla, joka oli nilkan korkuinen, kevyt ja valmistettu mokkanahasta.

Saappaan ulkomuoto on hyvin pelkistetty: päällinen koostuu yleensä vain kolmesta suuresta nahkapalasta, mutta joskus siihen lisätään myös kapea kantapala. Nauhanreikiä siinä on vain kaksi tai kolme.

Nykyaikainen chukka

Laadukasta suunnittelua kunnioittaen chukka -saapas ei ole juurikaan muuttunut matkalla toisesta maailmansodasta nykypäivään. Se on tänäkin päivänä samanlainen: nilkan korkeudelle ulottuva leikkaus, mokasta tai pehmeästä vasikannahasta valmistetut päälliset ja kevyet kumipohjat (jotkut valmistajat tekevät myös nahkapohjaisia versioita). Yksinkertaisuus onkin valttia kenkämaailmassa vielä tänäkin päivänä.

Niitä valmistavat nykyään useat eri yritykset. Kuten kaikille klassikoille on tapana käydä, niin chukkastakin valmistetaan nykyään erilaisia ”uudelleentulkintoja” uusien muoti-ilmiöiden innoittamana. Perinteinen versio pysyy kuitenkin samanlaisena, eikä sen suosiokaan ole vähentymässä.

 

keds champion chukka

timberland cap toe

earthkeepers

 

Chukka -saappaiden käyttö vaatetuksessa

chukkat sopivat hyvin farkkujen pariksiRuskea on yleisin väri. Se sopii niihin luontevasti ja tekee käyttöympäristöstä hyvin laajan. Chukka sopiikin todella hyvin farkkujen pariksi (etenkin ruskeana), ja on ainoastaan juhlakäytössä sopimaton. Nykyään kuitenkin chukkaa yhdistellään usein pukujenkin kanssa.

Onnistuneen yhdistelmän saat, kun käytöt chukkaa neuleiden, chinojen, farkkujen, samettihousujen, tweed-takin tai bisnespukeutumisen kanssa. Mustana chukkaa on vaikeampi soveltaa kasuaaliin pukeutumiseen tehden ruskeasta huomattavasti käytännöllisemmän hankinnan.

Nahka tekee tästä kengästä lenkkareita soveliaamman, mutta kumipohja (tyypillisesti erottuvan värinen) pitää sen epävirallisena. Sopiva koko ja laadukkaat materiaalit saavat sen kuitenkin tuntumaan jalassa melko samalta, kuin Conversen All-Star -kengänkin.

Vikat sanat

Yksinkertaisuutensa ansiosta pienetkin muutokset designiin tuovat suuria eroja chukka -saappaaseen. Valitse itsellesi pari, joka sopii tyyliisi ja elämääsi, oli se sitten perinteinen ruskea tai räikeän värinen moderni ”katseen kiinnittäjä”.

Laadukas valikoima chuckia löytyy mm. Spartoo.fi -sivuilta. Kaupanpäälle tulee ilmainen toimitus ja 30 vuorokauden palautusoikeus.