suuvedenkäyttö

Suuveden käyttö on helppoa, näin se toimii

”Jos lähdet heti ajamaan autolla suuveden käytön jälkeen, niin saatat ensimmäisen kymmenen minuutin aikana puhaltaa itsesi yli rattijuopumuksen rajan.”

Suuveden päivittäinen käyttö vähentää hampaiden reikiintymistä, ientulehduksia ja pahanhajuista hengitystä. Suuvettä, joka sisältää klooriheksidiiniä, voidaan käyttää suun desinfiointiin. Suuveden ainesosat tuhoavat haitallisia bakteereita ja heikentävät niiden kasvua.

Päivittäin käytettävät suuvedet sisältävät fluoria. Suuvedestä voikin olla apua hampaiden reikiintymisen ja hammaskiven ehkäisyssä. Suurin osa ihmisistä kuitenkin käyttää suuvettä lähinnä raikastaakseen hengitystään.

Reikien ehkäiseminen

Monissa suuvesissä on fluoria, joka vahvistaa hampaita ja suojaa niitä reikiintymiseltä. Parhaiten rei’iltä kuitenkin välttyy, kun pesee hampaat kahdesti päivässä fluoria sisältävällä hammastahnalla. Suuvedestä voi kuitenkin olla apua, sillä sitä voi käyttää ksylitolipurukumin tavoin: aina ruuan jälkeen.

Kuiva suu

On olemassa erityisesti kuivan suun hoitoon tarkoitettuja suuvesiä. Ne kuitenkin lievittävät oireita vain hetken aikaa. Kuivan suun hoitoon oleellisempia tuotteita ovat kosteuttavat geelit ja niiden vaikutus kestääkin kauan suuvettä pidempään. Kuivaa suuta voi hoitaa parhaiten harjaamalla hampaat kahdesti päivässä sekä juomalla paljon ja usein vettä.

Pahan hajuinen hengitys

Suuveden käyttö syistä tärkein on usein hengityksen raikastaminen. Suuvesi ehkäisee rikkiyhdisteiden (jotka tuottavat pahan hajun) syntymistä suussa.

Pahanhajuisen hengityksen yleisin syy on heikko suuhygienia. Suuhun kertyvät bakteerit ja rikkiyhdisteet saavat uloshengityksen haisemaan pahalta. Pahaa hajua voi estää suuvedellä ja hyvällä suuhygienialla, johon kuuluu hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä sekä kielen harjaaminen. Monissa hammasharjoissa onkin toisella puolella kielen harjaamiseen tarkoitettu osa.

Joka kymmenes pahanhajuinen hengitys johtuu jostakin muusta, kuin suussa olevasta syystä.

Suuveden käyttö

Klooriheksidiinia sisältävä suuvesi voi aiheuttaa hampaisiin värjäytymiä, jos heti sen käytön jälkeen juo esim. teetä, kahvia tai punaviiniä. Värjäytymät aiheutuvat klooriheksidiinin ja satunnaisten ruoka-aineiden yhteisvaikutuksesta.

Värjääntymistä voi pyrkiä estämään pesemällä hampaat hyvin klooriheksidiinin käytön aikana. Jos värjäytymiä silti tulee ne voidaan kyllä poistaa hammashoitolassa.

Hyvä tapa käyttää suuvettä on ottaa sitä n. 10-20ml ja purskutella suussa minuutin ajan. Tämän jälkeen sylkäise suuvesi pois, äläkä syö tai juo muuta kuin vettä puoleen tuntiin.

 

Vikat sanat

Muista, että jos lähdet heti ajamaan autolla suuveden käytön jälkeen, niin saatat ensimmäisen kymmenen minuutin aikana puhaltaa itsesi yli rattijuopumuksen rajan. Tämä ei ole ongelma, sillä alkoholipromillet tippuvat yhtä nopeasti kuin nousivatkin. Voit kuitenkin joutua käymään poliisilaitoksen tarkkuus-alkometrillä.