stanley cup on motivoiva tavoite

Sisäinen- ja ulkoinen motivaatio – Motivoi itseäsi näillä 11 keinolla.

Motivaatio jakautuu kahteen eri lajiin. Se voidaan jakaa sisäiseen- ja ulkoiseen motivaatioon.

Sisäinen motivaatio

Sisäisesti motivoitunut ihminen on motivoitunut itse työnteosta. Hän ei niinkään välitä palkasta, kunhan se on riittävä, jotta hän voi elättää itsensä ja perheensä. Häntä motivoi se tieto, että hän voi jatkuvasti kehittyä työssään, jota kohtaan hänellä on intohimoa. Etenkin monet asiantuntijat ja yrittäjät ovat sisäisesti motivoituneita. Sisäinen motivaatio on myöskin yksi luovuuden kantavista voimista.

Ulkoinen motivaatio

Ulkoisesti motivoitunutta ihmistä ohjaillaan ulkopuolelta. Hän tekee työnsä, koska hän saa siitä palkkion. Häntä myös ajaa eteenpäin tieto siitä, että jos hän ei tee työtänsä, tulee hän saamaan rangaistuksen.

Monilla ihmisillä on sekä ulkoista-, että sisäistä motivaatiota. Tämä yhdistelmä onkin usein motivoivin mahdollinen. Vertailtaessa ulkoista-, ja sisäistä motivaatiota, voidaan helposti todeta, että sisäinen motivaatio on niistä paljon voimakkaampi. Ne kuitenkin voivat myös täydentää toisiaan.

Poistuessasi mukavuusalueeltasi, voit saavuttaa paljon enemmän, kuin ehkä luulet. Katso alta parhaat tavat pysyä motivoituneena, ja hyödyntää koko potentiaalisi.

1. Opiskele ja kerää tietoaopiskeleminen lisää tiedonjanoa

Hanki inspiraatiota menestyksekkäistä ihmisistä. Monet menestyjät ovat kirjoittaneet elämänkertoja. Niiden lukeminen voi olla äärimmäisen inspiroivaa ja motivoivaa.

Kerää myös mahdollisimman paljon tietoa omalta alaltasi. Lue kirjoja, lehtiä ja selaa nettiä.

Älä suinkaan unohda asioita, jotka kiinnostavat sinua. Lue myös erilaisia tekstejä jotka liittyvät vaikkapa harrastuksiisi. Mielenkiintoisten asioiden opiskelu pitää mielesi aktiivisena. Mitä enemmän tiedät, sitä enemmän haluat todennäköisesti myös oppia. Sisäinen motivaatio kasvaa opiskelun myötä.

2. Kerää ympärillesi ihmisiä, jotka motivoivat sinua

Ihmisten sanat ovat vielä parempia, kuin kirjoista luetut. Juttele mentoreille, tai jollekin kenet tunnet, kuten perheen jäsenelle tai ystävälle. Älä pelkää puhua ihmiselle, joka on saavuttanut paljon ja jota voidaan pitää menestyksekkäänä. He todennäköisesti auttavat sinua mielellään ongelmissasi, tai ainakin puhuvat itsestään. Pysy heidän kanssaan yhteyksissä, ja anna heidän auttaa ja motivoida sinua.

3. Muista aina katsoa kokonaisuuttamotivaation kannalta on tärkeä keskittyä kokonaisuuteen

Älä ole se mies, joka ei nähnyt metsää puilta. Pyri aina keskittymään kokonaisuuteen, unohtamatta kuitenkaan yksityiskohtia.

Älä anna jokapäiväisen työn polttaa sinua loppuun. Keskity työsi hyviin puoliin. Ajattele esimerkiksi miten työsi vaikuttaa ihmisten elämään (älä tee näin, jos olet pysäköinninvalvoja). Työlläsi on vaikutus muihin ihmisiin, joko suorasti tai epäsuorasti. Mieti myös, miten panoksesi näkyy työpaikallasi. Sinua tuskin olisi palkattu, jos sinusta ei olisi mitään hyötyä.

Kokonaisuus on myös paljon helpompi nähdä, jos teet kattavan suunnitelman siitä, miten pääset tavoitteisiisi. Liitä suunnitelmaan myös kalenteri, jotta voit nähdä missä kohtaa matkaa olet.

4. Tee suunnitelma

Suunnitelman tehtävänä on kertoa sinulle, miten voit saavuttaa tavoitteesi. Hyvä suunnitelma on realistinen ja se antaa sinulle hyvän kuvan koko projektista ja motivaatio kasvaa. Suunnitelmaan kannattaa myös merkitä välitavoitteita, sillä niitä saavuttamalla päätavoite ei tunnu enää niin mahdottomalta. Liitä suunnitelmaan myös kalenteri ja merkitse siihen aikataulusi liittyen projektiisi. Näin pystyt nopeasti katsomaan, miten projektisi etenee.

5. Pyri tekemään erilaisia asioita

Ainainen mukavuusalueella pysyminen tekee ihmisen vain laiskaksi ja tylsäksi. Älä siis kieltäydy projekteista vain sen takia, että ne eivät kuulu työnkuvaasi. Ilmoittaudu myös vapaaehtoisesti erilaisiin projekteihin. Mitä enemmän sinulle kertyy kokemusta, sitä taitavammaksi tulet.

6. Tee lista kaikista saavutuksistasi

Jokainen tarvitsee välillä pientä rohkaisua, jotta pääsisi eteenpäin. Tee lista kaikista saavutuksistasi, sekä työelämässä, että henkilökohtaisessa elämässä. Tämä auttaa sinua selventämään saavutuksesi ja vahvuutesi. Tämä on mahtava työkalu itseluottamuksen buustaamiseen. Motivaatio kasvaa tyypillisesti sitä mukaa, mitä paremmin ihminen arvioi suoriutuvansa tavoitteistaan.

7. Haasta itsesiitsensä haastaminen on hyvä motivaation lähde

Asettamalla itsellesi uusia haasteita saat pidettyä itsesi motivoituneena. Kun tiedät mihin pystyt, voit asettaa itsellesi realistisia tavoitteita. Oli tavoite sitten ”X” määrä myyntejä, tai entistä parempi asiakastyytyväisyys, niin haasta aina itsesi. Sisäinen- ja ulkoinen motivaatio voivat molemmat kasvaa tavoitteita asetellessa.

Toteutuneista tavoitteista saa valtavasti motivaatiota. Niinpä on tärkeää tehdä lyhyitä, keskipitkiä sekä pitkiä tavoitteita. Lyhyimmät tavoitteet voivat olla esim. tavoitteita, jotka pyrit suorittamaan päivän aikana. Pisin tavoite voi taas olla tavoite vaikkapa 10 vuoden ajalle.

8. Älä juutu rutiineihin

Rutiinit ovat välillä hyväksi, mutta ne myös tylsistyttävät ihmisiä. Älä jää jumiin samoihin rutiineihin. Kokeile uusia asioita. Jopa pienetkin muutokset, kuten radiokanavan vaihto matkalla töihin, tai eri reittiä kulkeminen tuovat vaihtelua elämään. Osta siis tällä kertaa eri lehti, kuin yleensä tai mene syömään uusien ihmisten kanssa. Tee myös pieniä muutoksia työtiloihisi, jos vain voit. Tämä auttaa sinua pysymään virkeämpänä ja sisäinen motivaatiosi kasvaa.

9. Unelmoi ja pidä aina päätavoite mielessäsimotivaatio ja unelmointi

Ota hetki aikaa itsellesi, ja mieti mitä haluat saavuttaa. Sen jälkeen mieti, miten saavutat sen ja tee suunnitelma. Muista aina unelmoida, sekä myös tavoitella unelmiasi. Liian monet ihmiset eivät unelmoi, ja liian monet unelmoivat, mutta eivät tee mitään niiden saavuttamiseksi. Unelmointi on tärkeää, sillä jos ei unelmoi mistään, niin miksi vaivautua edes motivoimaan itseään? Sekä sisäinen-, että ulkoinen motivaatio voivat molemmat lähteä liikkeelle unelmoinnista.

Tämä voi hyvin olla ainut elämämme, joten se kannattaa käyttää hyväksi. Kukapa haluaisi kuolinvuoteellaan miettiä, että mitä kaikkea olisikaan voinut saavuttaa, jos olisi vain viitsinyt tehdä jotain?

10. Tee myös välitavoitteita.

Päätavoitteen saavuttaminen voi olla vaikeaa ilman välitavoitteita – etenkin, jos tavoite on kovin suuri ja sijoittuu pitkän ajan päähän. Tällöin välitavoitteista voi olla suunnaton apu, sillä niitä saavuttamalla tunnet saavasi kokoajan kehitystä. Motivaatio voi hiipua, jos et tunne eteneväsi tavoitteidesi kanssa.

11. Pidä hauskaamuista pitää myös hauskaa!

Aivojen työskentely teho kasvaa, kun naurat ja pidät hauskaa ennen työntekoa. Muista siis pitää hauskaa. Älä ota itseäsi liian vakavasti. Muista nauraa myös itsellesi. Se on taito, jonka jokaisen pitäisi oppia.

 

Pienillä asioilla voi saada aikaan suuria muutoksia

Pienet asiat vaikuttavat motivaatioon ja inspiraatioon paljon enemmän, kuin uskoisit. Välillä tarvitaan vain inspiroiva artikkeli, uusi työkontakti tai vain pelkkä tavoite saamaan sinut motivoituneeksi. Jotta pysyisit kilpailijoidesi edellä, tulee sinulla aina olla motivaatiota enemmän, kuin heillä.