iPhonet ovat maailman suosituimpia puhelimia ja ne edustavat hyvää elintasoa. Niillä on kuitenkin hintansa. BBC paljasti dokumenttiryhmänsä kuvaaman materiaalin, josta on nähtävissä, että Applen Kiinan tehtailla työskennellään järkyttävissä oloissa.
Apple on saanut rankkaa kritiikkiä tehtaidensa huonoista työoloista ja onkin jo pitkään luvannut kiinnittävänsä niihin huomiota. BBC:n Panorama -ohjelma kuitenkin paljasti, että huomiota voisi kiinnittää vielä hieman enemmän. Pegatronin tehtaissa käytettiin lapsityövoimaa, tehtiin liian pitkiä työvuoroja, sekä useita muita rikkomuksia. Apple kuitenkin kiisti kaikki rikkomukset, vaikka todellisuus olikin videolta helposti pääteltävissä.
Videolla näkyy ylipitkiä päiviä tekeviä työntekijöitä, jotka nukahtelevat tuotantolinjalle. Eräs tehtaaseen soluttautunut toimittaja pakotettiin tekemään 18 päivän työputken, vaikka oli useasti pyytänyt vapaata. Toinen toimittaja oli tehnyt parhaimmillaan yli 16-tuntisia vuoroja. Hän kertoi olleensa niin väsynyt iltaisin, ettei jaksanut syödä nälästä huolimatta. Nukkuminen oli myös käynyt mahdottomaksi stressin takia.
Yhtiö ei halua ottaa vastuuta huonoista työoloista
Apple ei tunnetusti anna haastatteluja ohjelman syytöksiin liittyen, mutta julkaisi lausunnon, jonka mukaan ”Applen tietoon ei ole tullut yhtäkään muuta yritystä, joka panostaisi niin paljon työntekijöidensä reiluihin ja turvallisiin työoloihin.” Yhtiö kertoi myös näkevänsä jatkuvaa kehitystä työoloissa.
Apple joutui vuonna 2010 kovan kohun alle, kun 14 työntekijää teki itsemurhan työskennellessään yhtiön suurimmalla toimittajalla Foxconnilla. Apple reagoi itsemurhiin kiinnittämällä turvaverkot tehtaan seiniin, jotta ihmiset eivät voisi hypätä alas rakennuksesta. Samalla yhtiö kehitti myös standardit, joiden mukaan työntekijöitä tulisi kohdella. BBC:n mukaan näitä standardeja ei kuitenkaan noudatettu tehtailla, jossa he vierailivat.
12-vuotiaita lapsia työskentelee jengien alaisuudessa Applelle
BBC tarkasteli myös Applen tuotantoketjun häntäpäätä. Indonesiassa sijaitsevalta Bangkan saarelta löytyi iPhoneihin raaka-aineita toimittavia tehtaita. Applen mukaan he panostavat eettisten raaka-aineiden löytämiseen, mutta BBC:n mukaan tavaraa tuotetaan myös laittomissa tehtaissa. Kaivoksilta löytyi nuoria lapsia, jotka kaivoivat paljain käsin metallia Applelle. Lapsityövoima rappeuttaa Applen lisäksi myös monien muiden länsimaalaisten yhtiöiden imagoa.
12-vuotias Rianto kertoi kameralle pelkäävänsä eniten maavyöryjä, jotka saattavat tappaa suojattomat työläiset milloin vain. Paikallinen jengi hallitsee kaivosta, jossa Rianto työskentelee. He keräävät raakametallit ja toimittavat ne eteenpäin sulattamoon, joka lopulta toimittaa materiaalin Applelle. Metallista jopa 70% tulee Applelle pienistä kaivoksista, joissa työolot saattavat olla todella järkyttäviä. Sulattamoilta tavaraa ostettaessa on lähes mahdoton tietää sen alkuperää.