gluteeniton pannari maistuu normaalilta

Täydellinen gluteeniton pannukakku – Reseptit

Gluteeniton pannukakku (pellillinen)

  • 8dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 4dl gluteenittomia jauhoja (mm. Semper FIN MIX -jauhoseos käy)
  • 1,5tl leivinjauhoja
  • 0,5tl suolaa
  • 0,5dl sokeria
  • 1tl vanilliinisokeria
  • 50g sulatettua voita

Ensimmäisenä kannattaa kääntää uuni 225 asteeseen ja kuohkeuttaa kananmunat. Vatkaa siis munat ja sokeri – tähän et tarvitse sähkövatkainta, etkä minuuttia enempää aikaa.

Seuraavaksi sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne maidon kanssa juuri vatkaamaasi kananmunaseokseen. Sekoita hyvin. Tämän jälkeen lisää mukaan nestemäinen rasva, sekoita lisää ja kaada taikina uuninpellille (leivinpaperia on hyvä olla välissä ;).

Paista pannukakkutaikinaa 225 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia, kunnes pinta on omaan makuusi sopivan ruskea.

Tarjoileminen oman maun mukaan. Toinen tykkää voista ja siirapista, toinen kinuskista. Perinteinen vaihtoehto on tietenkin kermavaahto ja mansikat.

 

Kuten juuri huomasit, gluteeniton pannukakku on nopea valmistaa. Sen maku ei myöskään eroa normaalista pannukakusta, joten sitä voi rohkeasti tarjota myös normaaliin ruokavalioon tottuneille. Mutta miksi joku haluaisi valmistaa gluteenitonta pannukakkua?

Mitä on gluteeni?

Gluteeni on ohrassa, vehnässä ja rukiissa esiintyvien gliadiinin ja gluteniinin yhdistymisestä muodostuva aine. Leivonnaisiin ja leipään gluteeni tuottaa joustavan verkoston, joka tuottaa niille ominaisen ”sitkon”.

Miksi jotkut pyrkivät välttämään gluteenia?

Keliakiaa sairastavat ihmiset joutuvat pidättymään kokonaan gluteenin syönnistä. Myös muillakin voi olla motiiveja gluteenin välttelyyn. Jotkut kärsivät gluteeni-yliherkkyydestä ja heille gluteeni voi aiheuttaa ikäviä oireita, kuten aknea, muita iho-oireita ja autoimmuunisairauksia. Gluteenittomalla ruokavaliolla monet ovat päässeet eroon pitkään jatkuneesta aknesta.