kaksi sukeltajaa koralliriutalla

Top 10 GoPro videot – Valinnut yhtiön luova johtaja Brad Smith

Extreme-urheilun kuvaamisessa paljon käytetyt GoPro -kamerat ovat tulleet tutuiksi kaikille, jotka haluavat kuvata nopeatempoisia valokuvia tai videoita.

GoPro -kamerat, kuten uusi Hero4 eivät ole kuitenkaan valjastettu vain extreme-urheilun tarpeisiin – näin kertoo GoPron luova johtaja Brad Schmidt uudessa kirjassaan, GoPro: Professional Guide To Filmmaking. Tähän artikkeliin keräsimme Brad Schmidt:n 10 suosikki GoPro -videota. Videoita täydentävät katkelmat hänen tulevasta kirjastaan.

”Yritimme tehdä vuoren alapäässä sijaitsevasta aukiosta kliimaksi kohdan, mutta vaikka yhteys paikalliseen kulttuuriin olikin kiehtovaa, niin aukio tuntui siltikin liian tasaiselta kliimaksiksi. Päätimmekin tehdä lopusta alun. Viimeinen kohtaus loppuu siihen, mistä video alkaa. Pääset takaisin vuoren huipulle, musiikki alkaa ja löydät itsesi juuri sieltä, mistä aloititkin.”

”Orangutan Brethen (Oranki veljekset) on kahden ystävän, Brad Schmidt:n ja Jordan Millerin tuottama video. Heillä oli lentoliput Sumatralle ja he halusivat hengailla orankien kanssa. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka kuka tahansa intohimoinen Go Pron käyttäjä voi saada aikaan uskomattoman sydämet sulattavan tarinan. Tätä ei tehty laajaan levitykseen, eikä tämän tekemiseen kulunut paljon rahaa.”

”Odottamaton voi olla melko virkistävää. Youtubeen lasketteluvideoita katsomaan mennyt ihminen ei välttämättä ensimmäisenä ajattele, että videossa pohditaankin vilpittömästi elämän tarkoitusta. Editoijan näkökulmasta tarinan löytäminen yksittäisistä videonpätkistä voi olla yhtä haastavaa, kuin ihmisen olemassaolon syyn tutkiminen. Ryan Price oli kuvannut vuosia materiaalia kameralleen ja sai kuitenkin monista gigabiteistä lasketteluvideoita aikaan enemmän, kuin vain tavallisen laskettelu leffan.”

”Elokuvilla ja dokumenteilla voidaan kuvata maailmamme ongelmia. Elokuvantekijä haluaa maalata kuvan ongelmasta mahdollisimman nopeasti, mutta yleisö katoaa, jos tuo kuva on liian synkkä tai saarnaava. Yleisöä täytyy innostaa arvioimaan uudelleen omaa elämäänsä ja saada heidät toimimaan. Ei auta, että saat heidät tuntemaan syyllisyyttä tai epätoivoa. Tärkeintä on, että saat yleisön välittämään.”

”Miten GoPro on antanut mahdollisuuksia yksilöille? ”DeepFlight Submersible – Searching For Whale Song” -video kuvattiin yhden ammattilaisen toimesta yhdessä päivässä.”

”Vaikkakin GoPro alun perin suunniteltiin urheilun tarpeisiin, niin urheilu on silti vain pieni osa ihmiselämää. Me uskomme, että videomme ovat niin suosittuja, koska yritämme kertoa jokaisen yksilön tarinan.”

”Pelican Learns To Fly” -video on loistava esimerkki siitä, kuinka rakenne tekee tarinan. Alussa esitellään emonsa hylkäämän pelikaanin luonne ja sen haaste: se ei osaa lentää. Videon keskiosassa pelikaani harjoittelee lentämistä ystävällisen ihmisen kanssa. Video huipentuu kohtaan, jossa pelikaani viimein pääsee lentämään ja kaartelee veden yllä. Lopussa pelikaani palaa takaisin sinne, mistä lähtikin ja laskeutuu turvallisesti. ”

”Bahama tarjosi loistavat puitteet uponneiden lentokoneiden ja laivojen muodossa tarinan kahdelle hahmolle – toinen on lintu, toinen kala. Molemmat kulkevat läpi tarinan ja yrittävät löytää yhteyden toisiinsa.”

”Tyypillisen extreme-urheilu leikkauksen tekeminen on helppo tapa editoida GoPro -materiaalia. Valitse hyvä biisi, alkuun muutama naamakuva ja sitten vain leikkaat videoita musiikin tahtiin. Välillä voit kuitenkin pilata mahdollisuutesi tehdä jotain ainutlaatuista, jos pitäydyt vain siinä mikä tuntuu tutulta. Gavin Beschen tarina oli kuitenkin liian uniikki, jotta olisimme voineet pitää sen pimennossa.”

”Vuonna 2012, Hero3 oli ensimmäinen GoPron julkaisema kamera, jolla pystyi kuvaamaan todella tarkkaa vedenalaista kuvaa. Vedenalainen kohtaus oli pakko saada esittelyvideoon ja halusimme antaa maailmalle jotain, mitä se ei ollut vielä nähnyt. Maailmassa on vain muutamia paikkoja, joissa ihmiset voivat laillisesti uida ryhävalaiden kanssa. Tonga on yksi niistä paikoista, ja sen trooppiset vedet takaavat kirkkaan näkyvyyden jopa 50 metrin päähän.”