graffiti tornissa

Skotlantilainen jaarli maalasi linnansa graffiteilla

Kelburnin linna on 1200-luvun rakennus, joka sijaitsee 50 kilometrin päässä Glasgowista. Kuten saatoit jo huomata, sen julkisivu ei ole tavanomainen. Brasilialaiset katutaiteilijat uudistivat tämän kuninkaallisen rakennuksen julkisivun vuonna 2007, kun Glasgow:n jaarli, Patrick Boyle huomasi rakennuksen betoniseinien olevan uusimisen tarpeessa. Poikansa pyynnöstä hän kuitenkin suostui maalauttamaan rapistuvat seinät tilapäisesti ennen remontointia.

”Jaarli palkkasi Brasilialaiset taiteilijat Nina Pandolfon, Nuncan ja Os Gêmeosin maalaamaan linnan sarjakuvamaisilla ja psykedeelisillä graffiteilla, jotka saavat katsojiensa päät pyörälle.”

vanha skotlantilainen linnake

Linnan ”bommaaminen” oli ennen näkemätön taiteellinen veto, joka yhdistää tilapäisluonteista kaupunkikulttuuria perinteisyyttä ja pysyvyyttä huokuvaan maaseudun linnaan.

”Se oli kontrastien ja yhteistyön projekti, joka rakensi siltoja kahden ylpeän, mutta erilaisen kulttuurin välille,” selittää Kelburnilainen kiinteistövälittäjä.

vihreä graffiti

Taiteen tuli alun perin pysyä linnan seinissä vain kolme vuotta, jonka jälkeen seinät oli tarkoitus remontoida. Suuren suosion ja jaarlin antaumuksen ansiosta taide on kuitenkin pysynyt seinissä jo paljon kauemmin. Vuonna 2012 tehdyssä tarkastuksessa kuitenkin huomattiin, että betoniseinät vahingoittivat linnan alkuperäisiä rakenteita ja ne tulisikin poistaa, kertoo BBC.

Graffitit ja betoniseinät tullaan todennäköisesti poistamaan kesällä 2015. Linnan omistajat, jaarli ja hänen poikansa David kuitenkin suunnittelevat jo kilpailun järjestämistä, jolla hankittaisiin tarvittavat arkkitehdit ja taiteilijat luomaan vähintään yhtä näyttävät visuaalit seiniin vanhojen tilalle.

Mikäli siis olet haaveillut keskiaikaisen linnan maalaamisesta katujen tapaan, niin tämä on todennäköisesti ainut mahdollisuutesi. Joka tapauksessa kannattaa ainakin ostaa liput Glasgowiin, jotta näet tämän harvinaisen taidekohteen ennen kuin se on mennyttä.

graffiti linnan seinässä