Kännykät ovat kehittyneet valtavasti viimeisen 20-vuoden aikana. Samaan aikaan kännykän akku kuitenkin loppuu vuosi vuodelta nopeammin. Akut ovat parempia, mutta älypuhelimet tarvitsevat kokoajan enemmän virtaa. Listasimme tähän artikkeliin kuusi vinkkiä, joiden avulla et joudu pulaan kun älypuhelimesi ilmoittaa akun olevan lopussa.
6. Siirry virransäästötilaan ja himmennä näyttö
Useimmista älypuhelimista löytyy virransäästötila. Käytä sitä kun kännykän akku lähestyy loppuaan.
Näyttö on älypuhelimen suurimpia virran kuluttajia. Virransäästötila yleensä himmentää näyttöä jonkin verran, mutta pimeänä ja talvisena päivänä näyttöä voi tarvittaessa himmentää enemmänkin ilman, että sen luettavuus kärsii. Auringossa näytön täytyy olla kirkkaampi, jotta sitä on helpompi havainnoida.
5. Hiljennä turhat äänet
Kaikki varmasti ymmärtävät, että turhien ominaisuuksien karsiminen vähentää energian kulutusta. On kuitenkin myös muitakin hyviä syitä siihen, miksi ääniä ei kannata käyttää.
Oletko joskus matkustanut julkisilla ja kuunnellut vieressä istuvan henkilön puhelimen näppäilyä? On todella rasittavaa kuunnella näppäinten piipitystä. Kirjoittaminen ei ole yhtään sen helpompaa, vaikka kännykkä ilmoittaisikin jokaisesta onnistuneesta näppäimen painalluksesta äänimerkillä. Poista asetuksistasi näppäimistön äänet – ne ovat ärsyttäviä ja kuluttavat turhaan akkuasi.
4. Kirjoita, älä soita
Ihminen joka ei koskaan soita, vaan käyttää aina vain viestejä voi välillä käydä hermoille – etenkin, jos satut ajamaan autoa, kun hänellä on asiaa sinulle.
Mikäli kännykän akku on kuitenkin lopussa,niin voi olla fiksumpaa tekstata, kuin soittaa. Kirjoittaminen nimittäin kuluttaa paljon vähemmän akkua, kuin soittaminen. WhatsAppia käyttämällä voi myös säästää puhelinlaskuissa, jos pakettiin ei kuulu rajattomia puheluita ja tekstiviestejä.
3. Vältä tärinöitä
Mikäli noudatat neuvoa nro. 4 ja käytät tekstaamista soittamisen sijaan niin puhelimesi tulee olemaan paljon aktiivisempi. Sen takia haluatkin varmaan vaihtaa viestien merkkiäänet tärinäksi, sillä kukaan ei jaksa kuunnella jatkuvaa piippausta. Luultavasti olet kuitenkin jo tehnyt näin. Hyvä, niin tekevät kaikki muutkin.
Kylmä totuus on kuitenkin, että tärinät kuluttavat paljon akkua. Akun käydessä vähiin kannattaakin ottaa tärinä pois käytöstä. Joudut kuitenkin tarkastamaan puhelintasi hetkittäin, mikäli odotat tärkeää viestiä. Se on kuitenkin sen arvoista mikäli laturia ei ole hetkeen saatavilla.
2. Vältä turhia yhteyksiä
Bluetooth ja WIFI kuluttavat akkua todella paljon. Välillä ne saattavat jäädä päälle käytön jälkeen. Mikäli kännykän akku kuluu poikkeuksellisen nopeasti niin varmista, että olet laittanut nämä virransyöjät pois päältä. Katso myös, että et ole jättänyt puhelintasi WIFI-tukiasema tilaan.
Päälle jäänyt Bluetooth ja WIFI ovat muutakin, kuin vain akunsyöjiä – ne ovat turvallisuus riskejä. Lähellä olevat puhelimet ja tietokoneet voivat yhdistää itsensä puhelimeesi, mikäli se ei ole suojattu.
1. Sammuta puhelin
Tämä voi olla joillekin vaikeaa, sillä elämme vuotta 2015. Se on kuitenkin kannattavaa, jos akku on finaalissa ja lataaminen ei onnistu. Turhan energiankulutuksen kannaltakin on suositeltavaa sulkea puhelin silloin, kun sitä ei tarvita – kuten nukkuessa.
Yleinen myytti on, että puhelimen sammuttaminen ja uudelleen käynnistäminen vie niin paljon akkua, että puhelinta ei kannata sulkea. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa – ainakaan jos puhelimen sulkee vähänkään pidemmäksi aikaa.