”Talouden kasvun hidastuessa kullan hinta on tyypillisesti noussut.”
Etsitkö kultaa sateenkaaren päästä? Jos vastasit kyllä, niin olet väärillä jäljillä. Kullanhuuhtominen ja kaivaminen ei enää kannata. Nykyään on olemassa kätevämpiäkin tapoja. Tässä artikkelissa opetamme, kuinka sijoittaa kultaan ja suojata talouttaan laman varalta.
Historia on osoittanut, että kulta on lähes pomminvarma sijoituskohde pitkällä aikavälillä. Kulta on ollut erinomainen tapa suojautua lamalta. Kun New Yorkin pörssi romahti vuonna 1929, kullan hinta nousi 21 dollarista/unssi aina 25 dollariin/unssi muutamassa vuodessa. 70-luvulla kulta maksoi jo yli 800 dollaria unssilta. Kullan hinta onkin aina noussut erityisen voimakkaasti lama aikoina.
Tässä artikkelissa vastaamme yleisiin kysymyksiin liittyen kultaan sijoittamiseen.
Miten hankin kultaa Suomessa?
Kultaan sijoittaminen on paljon helpompaa kuin saatat luulla. Suomessa sijoituskullasta ei tarvitse myöskään maksaa arvonlisäveroa. Lähikaupassa ei kuitenkaan voi kultaan sijoittaa. Helpoin tapa sijoittaa on ostaa itsellensä oikeaa kultaa. Saatat omistaa kultaa jo valmiiksi vaikkapa korun, tai kellon muodossa, mutta niiden ostaminen ei ole kovin käytännöllistä.
Suomessa helpoin tapa sijoittaa kultaan on ostaa sitä netistä. Esimerkiksi www.sijoitakultaan.fi niminen sivusto myy netissä aitoustodistuksella varustettuja kultaharkkoja ja kolikoita. Toimitus hoituu postinvälitykselle vakuutetulla lähetyksellä. Jos ostat yli kilon kultaa, voit jättää kullan yrityksen pankkiholviin säilytettäväksi pientä maksua vastaan. Kyseinen yritys kauppaa myös muita jalometalleja.
Mitä minun tulee tietää, jotta voin aloittaa?
Ennen, kuin täytät tallelokerosi kultaharkoilla tulee sinun varmistaa, että olet tietoinen maailmalla tapahtuvista asioista, jotka vaikuttavat kullan hintaan. Globaalit tapahtumat muuttavat hintaa päivittäin. Lyhyellä aikavälillä kullan hinta pomppii paljon sekä ylös-, että alaspäin. Pitkällä aikavälillä se on kuitenkin melko varma sijoituskohde. Kun talouden kasvu hidastuu, kullan hinta tyypillisesti nousee. Kun talouskasvu on nopeaa, kullan hinta laskee.
Jos haluat sijoittaa kultaan, kannattaa sitä ostaa juuri ennen laskusuhdannetta.
On vaikeaa arvioida, jatkuuko jo pitkään kestänyt ”euro-kriisi” entistä pahempana johtuen Ukrainan kriisistä, vai alkaako talous hiljalleen toipua.
Eri tapoja investoida
Helppo tapa sijoittaa kultaan ilman fyysisen kullan omistamista on sijoittaminen rahastoihin. ETF- eli indeksiosuusrahastot sijoittavat varansa suoraan fyysiseen kultaan. EU:ssa rahastot eivät kuitenkaan voi sijoittaa fyysiseen kultaan, koska niiden kohteina tulee olla arvopapereita. Suomessa ainut kultarahasto on Danske Kulta, joka sijoittaa johdannaisiin sekä muihin rahastoihin, jotka sijoittavat korkoinstrumentteihin.
Suuremman vivun sijoituksellesi saat sijoittamalla kaivos- ja kullanetsintä yhtiöihin. Kultaosakkeisiin sijoittamiseen tarvitaan enemmän asiantuntemusta sillä silloin et sijoita pelkästään jalometalliin, vaan myös liiketoimintaan.
Johdannaisiin sijoittamalla on mahdollista saada isoimmat voitot. Tällöin myös riskit ovat tietenkin suuret, ja rahat katoavat nopeasti, jos et tiedä, mitä olet tekemässä. Johdannaissopimusten kesto on usein lyhyt. Niinpä niihin sijoittamisella haetaankin voittoja usein vain lyhyen ajan markkinoiden kehitysarvoihin luottaen.
Vikat sanat
Kuten missä tahansa sijoituksessa, myös kultaan sijoittaessa sinun tulee ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat sen arvoon. Lyhyellä aika välillä kulta on riskialtis sijoitus, mutta pitkäaikaisena sijoituksena se ei vielä ole tuottanut pettymystä. Monet kuuluisat ja menestyksekkäät sijoittajat käyttävät kultasijoituksia suojana lamoilta.